Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internetový prohlížeč

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internetový prohlížeč"— Transkript prezentace:

1 Internetový prohlížeč

2 je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu (WWW)
je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu (WWW). Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem a zpracování přijatého kódu (HTML, XHTML, XML apod.), který podle daných standardů zformátuje a zobrazí webovou stránku. Textové prohlížeče zobrazují stránky jako text, obvykle velmi jednoduše formátovaný. Grafické prohlížeče umožňují složitější formátování stránky včetně zobrazení obrázků.

3 Nejznámější internetové prohlížeče
Windows Internet Explorer Mozilla Firefox Safari Google Chrome Opera Links Lynx

4 Windows Internet Explorer
je to aplikace vyvíjená firmou Microsoft. Je určena pro grafické uživatelské rozhraní a je součástí operačních systémů rodiny Microsoft Windows. V minulosti byl Internet Explorer vyvíjen také pro ostatní operační systémy: vznikl tak Internet Explorer pro Mac a vznikal Internet Explorer pro UNIX (pracující přes X Window System na operačních systémech Solaris a HP-UX). Vývoj všech uvedených verzí byl později přerušen.

5 Kritika IE Webový prohlížeč Internet Explorer (především verze 6 či starší) je často kritizován pro svou bezpečnostní politiku, která umožňuje šíření virů, spyware či adware. Chyby v tomto prohlížeči bývají často zneužívány k získávání kontroly nad systémem či získávání citlivých údajů o uživatelích. Zatímco Internet Explorer není jediný zranitelný, jeho všudypřítomnost má následky ve spoustě napadených počítačů. Microsoft nereagoval tak rychle, jako konkurence ve fixaci bezpečnostních děr a vytváření dostupných záplat, v některých případech dával podvodným webovým stránkám čas, aby je zneužívali před tím než Microsoft vydá nové záplaty.

6 Mozilla Firefox je svobodný multiplatformní webový prohlížeč, který vyvíjí ve spolupráci se stovkami dobrovolníků Mozilla Corporation V září 2009 činil celosvětový tržní podíl Firefoxu 23,75 % Mezi populární vlastnosti Firefoxu patří blokování pop-up (vyskakovacích) oken, tzv. prohlížení v panelech (tabbed browsing) několika stránek ve stejném okně prohlížeče a systém rozšiřování pomocí speciálních modulů, které obsahují doplňující funkce, případně upravují chování prohlížeče.

7 SAFARI je webový prohlížeč vyvíjený společností Apple Inc., který je součástí Mac OS X a iPhone OS a je možno ho používat i pod Windows XP a Vista

8 Google Chrome Je webový prohlížeč společnosti Google
První stabilní verze byla vydána 11. prosince V prosinci roku 2008 se Google Chrome dostal na čtvrté místo v užívanosti, po Internet Exploreru, Mozille Firefox a Safari.

9 Opera Je internetový prohlížeč, obsahující mimo jiné ového klienta, IRC klienta, RSS čtečku, čtečku Usenetových skupin a další funkce. Vyvíjí ho norská firma Opera Software. Speciální verze Opery má rozsáhlý podíl mezi prohlížeči používanými na přenosných zařízeních (PDA, mobilní telefony). Verze pro osobní počítače byla v minulosti distribuována komerčně, ale počínaje verzí 8.50 je zcela zdarma (freeware). Jedná se o nejrychlejší internetový prohlížeč. Opera je též relativně nenáročná na operační paměť počítače.


Stáhnout ppt "Internetový prohlížeč"

Podobné prezentace


Reklamy Google