Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50."— Transkript prezentace:

1 Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C

2 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50. let náznaky OS, tehdy zvaného Monitor. Obsahoval základní systém ochrny paměti a IO operace (čtení/zápis). Data na děrných štítcích

3 60. léta Počítače byly rychlejší a rychlost čtení dat z děrných štítků přestávala stačit. Nástup magnetických pásek Začátek jednoduchých OS tzv. Spool-ovací systémy (SPOOL-Simultaneous Peripheral Operation OnLine) Každý výrobce počítačů si vytvářel svůj

4 70. léta Zrod UNIXu – jednoduchý, nezávislý na HW, multitasking, hierarchický souborový systém. Vychází z něho např Linux, Xenix, Minix a Mac OS. Multics – ve své době velký konkurent Unixu, prosazován MIT. V roce 1985 ale ukončení vývoje.(Kanadské ministerstvo obrany ho užívalo až do roku 2000)

5 80. léta Rozmach 8mi a 16ti bitových počítačů a počítačů vůbec Vznik OS CP/M – velmi zjednodušená verze Unixu. Silně z něj vycházel MS Dos. Mac OS – poprvé integrováno grafické rozhraní Microsoft OS Dos – mnoho omezení, neměl multitasking ani podporu více uživatelů. Přesto nejrozšířenějším OS díky marketingu IBM a nízké ceně.

6 80. léta Microsoft také vydal svou verzi Unixu – Xenix Microsoft Windows NT – spíše pro servery Windows 1.0 – spíše grafická nástavba na Dos, ale ujal se NeXT Step- vyvinut firmou Next vedenou Stevem Jobsem. Byl ale vázán na specifický HW a také díky nedostatku aplikací zanikl.

7 Windows 1.0 z roku 1985

8 90. léta Monopol Microsoftu na poli osobních počítaču Windows 3.1 – podpora práce se sítěmi Windows 95 – nepříliš kvalitní, stále závislý na Dosu, nestabilní, ale velmi rozšírený Windows 98 – stabilnější než 95, podpora USB, zobrazení na více monitorech a v druhé verzi i DVD. Obsahoval prohlížeč v jádře (IE)

9 Windows 3.1 1992

10 90. léta GNU/Linux – konkurence Microsoftu. Nerozdíl od Windows je volně šiřitelný a lze jej dále upravovat a sdílet. Díky tomu později mnoho systému s tímto základem např. Danix (česká distribuce), Ubuntu, Mandriva a další)

11 Nedávná historie a současnost Windows 2000 a Windows Milenium- postaveny na systému NT. Neměly velký úspěch. Windows XP – také na NT jádře, ale uzpůsobený pro běžné uživatele. Nejoblíbenější OS vůbec. Windows Vista – spousta chyb, nestabilní, nepříliš oblíbený

12 Nedávná historie a současnost Windows 7 – lepší, stabilnější a oblíbenější než Vista. Nové grafické rozhraní, lepší práce s HW. Mac OS X – pokrokový a uživatelsky příjemný, grafické rozhraní je tvořeno vektorovou grafikou, ale vázaný na HW od Apple Linux – nejpopulárnější systém vzniklý z Unixu, používá se ale spíše u serverů

13 Mac OS X


Stáhnout ppt "Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50."

Podobné prezentace


Reklamy Google