Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P RAKTICKÉ ČINNOSTI Řez ovocných stromů Vypracoval: Lukáš Karlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P RAKTICKÉ ČINNOSTI Řez ovocných stromů Vypracoval: Lukáš Karlík."— Transkript prezentace:

1 P RAKTICKÉ ČINNOSTI Řez ovocných stromů Vypracoval: Lukáš Karlík

2 Ř EZ OVOCNÝCH STROMŮ Řez je jednou z nejnáročnějších a fyzicky nejnamáhavějších prací na zahradě. Správně provedený řez přispívá k dobrému růstu, k časné, pravidelné a bujné plodnosti i k prodloužení životnosti ovocných stromů.

3 O BDOBÍ ŘEZU Jádroviny řežeme v předjaří, peckoviny od začátku do konce kvetení. Letní řez u jádrovin provádíme koncem července až koncem srpna. U výchovného řezu (3. – 5. rok ) letní řez neprovádíme. U peckovin provádíme letní řez pouze u raných třešní a višní, a to hlavně k odstranění konkurenčních a dovnitř rostoucích letorostů. Příliš vysoké třešně (popř. i višně) je vhodné ihned po sklizni (popř. i během ní) snížit korunu o třetinu, a tak ji lépe zpřístupnit.

4 D RUHY ŘEZU Výchovný řez: provádí se ve 3. – 5. roce po výsadbě Zakládání 2. patra: po ukončení výchovného řezu Udržovací řez: během celého života stromu Zmlazovací řez: u starších stromů

5 V ÝCHOVNÝ ŘEZ V koruně ponecháme 3 – 4 postranní výhony, stejně silné, pravidelně rozmístěné do stran. Silně zkrátíme do jedné roviny na 1 – 3 pupeny, přičemž konečný pupen směřuje ven z koruny. Střední výhon zkrátíme na 3 – 4 pupeny.

6 V ÝCHOVNÝ ŘEZ V DALŠÍCH LETECH Ve 2. roce zkracujeme prodlužující se výhony hlavních větví a středního výhonu o ½ a v dalších letech o ⅓, ¼, ⅕. Vždy musí být v jedné rovině a hlavní výhon o 20 cm delší.

7 Z AKLÁDÁNÍ DO 2. PATRA Ve 3. – 5. roce po výsadbě, pokud jsou ramena 1. patra již řádně vyvinutá, můžeme začít se zakládáním 2. patra. Druhé patro má mít 2 – 3 ramena a má být 50 – 70 cm nad prvním patrem. Pokud není první patro dostatečně vyvinuto a vytvořilo se samo druhé patro, je lepší celé horní patro seříznout a dopěstovat první.

8 U DRŽOVACÍ ŘEZ Pokud je proveden výchovný řez svědomitě, není s udržovacím řezem příliš práce. Seřízneme větve rostoucí dovnitř koruny. Nové větve o ⅓ až ⅔ (u jádrovin)

9 Z MLAZOVACÍ ŘEZ Pokud je přírůstek větví minimální a plodnost stromu také zaostává, provádíme tzv. zmlazovací řez. Mírné zmlazení. Radikální zmlazení.


Stáhnout ppt "P RAKTICKÉ ČINNOSTI Řez ovocných stromů Vypracoval: Lukáš Karlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google