Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec."— Transkript prezentace:

1 TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: Výukový materiál k technologii přípravy pokrmů pro III.ročník oboru kuchař číšník Dum: 483 Vypracováno: II.pololetí 2012/2013

2 ZÁKLADNÍ TĚSTO Lité těsto připravujeme bez cukru a používáme ho na přípravu palačinek a lívanců. Ve větší části mléka rozmícháme vejce, špetku a sůl. Za stálého míchání přidáme polohrubou mouku, až do vzniku hustější těsta – nesmí se utvořit hrudky. Takto připravené těsto ředíme mlékem na požadovanou konzistenci. Postupujeme od přípravy hustějšího těsta po řidší. Hotové těsto necháme krátce odpočinout.

3 TĚSTO LITÉ - KYNUTÉ připravujeme stejným způsobem jako těsto základní lité jako tekutiny používáme vlažné mléko těsto kypřené droždím přikryjeme čistým ubrouskem a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě Lité těsto nakypřujeme: palačinky – nekypří se, suroviny se pouze rozmíchají trhanec – je kypřený bílkovým sněhem lívance - jsou kypřené droždím, v případě nouze kypřícím práškem

4 PALAČINKY Podáváme.: Teplý moučník Studený moučník Moučný pokrm Teplý předkrm vhodně naplněné, tvarované a dozdobené (zavařeninou, tvarohovou, ořechovou náplní, ovocem, jádrovinami, šlehačkou apod.), nebo je dále upravujeme zapékáním apod. JABLEČNÉ PALAČINKY Těsto: hl.mouka, mléko,vejce (žloutky,sníh), špetka soli Na silnější palačinku kypřenou sněhem přidáme na nudličky nakrájené (strouhané nahrubo) jablko. Upečenou palačinku přehneme na šáteček, podáváme s brusinkovým džemem, sypeme skořicovým cukrem. 1.

5 LÍVANCE Suroviny: Vlažné mléko Droždí Cukr Hladká mouka Postup: se připravují z řídkého kynutého těsta – lité těsto + kvásek (droždí, mléko, cukr a část hladké mouky), ochucené citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Podáváme potřené zavařeninou, posypané nastrouhaným tvarohem a ozdobené šlehačkou. 2.

6 TRHANEC Těsto: Vejce sůl mléko polohrubá mouka sníh z bílků Popř. prášek do pečiva Postu: Těsto vlijeme na pekáč s rozetřeným tukem, pečeme zespodu, když se to dostatečně propeče tak těsto roztrháme vidličkou na menší kousky a za občasného obracení převracíme a dopečeme. Podáváme s malinovou šťávou. Do těsta můžeme přidat oříšky, hrozinky. Na konec sypeme moučkovým cukrem 3. ona.idnes.cz ona.idnes.cz

7 ZDROJ Vlastní zkušenosti znalosti a poznatky z praxe Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 2, Fortuna, ISNB s


Stáhnout ppt "TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec."

Podobné prezentace


Reklamy Google