Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_399_Soustavy lineárních rovnic Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_399_Soustavy lineárních rovnic Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_399_Soustavy lineárních rovnic Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Věra Lišková Průřezové témaČlověk a životní prostředí PředmětMatematika Ročník2. Datum tvorby20.4.2013 Datum a místo ověření24.4.2013, matematika 2.Za Druh učebního materiáluPrezentace Anotace Prezentace je určena k výkladu učiva o soustavách rovnic o 2 neznámých. Je přínosem pro názorné vysvětlení metody sčítací a metody dosazovací. Materiál je určen žákům 2. ročníku učebního oboru. Klíčová slovasoustava lineárních rovnic, sčítací metoda, dosazovací metoda Metodický pokyn Vyučující promítne žákům prezentaci, kde je vidět pomocí animace princip výpočtu příkladů pomocí metody sčítací a odčítací. Žáci vidí jen zadání, výsledky se objeví po kliknutí. Pro ukázku metody grafické je nutné mít v hodině přístup na internet. Také je možné žákům ukázat na internetu kalkulačku pro výpočet soustav rovnic. Jsou zařazeny příklady po samostatnou práci, popř. pro domácí úkol. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 SOUSTAVY LINEÁRNÍCH ROVNIC O 2 NEZNÁMÝCH Jedná se o 2 rovnice o 2 neznámých – nejčastěji x a y 2 způsoby řešení: –Sčítací metoda –Dosazovací metoda –http://www.aristoteles.cz/matematika/rovnice/soustavy/graficke- reseni-soustav-rovnic.phphttp://www.aristoteles.cz/matematika/rovnice/soustavy/graficke- reseni-soustav-rovnic.php Řešením je uspořádaná dvojice, zapsaná v abecedním pořadí:

3 SČÍTACÍ METODA Obě rovnice sečteme tak, aby vznikla 1 rovnice o 1 neznámé Někdy musíme vhodně vynásobit jednu nebo obě rovnice U jedné proměnné musí být stejná čísla a opačná znaménka Vypočteme jednu neznámou, pak dosadíme do jedné rovnice a vypočteme druhou neznámou Zapíšeme správně výsledek

4 Vypočtěte pomocí sčítací metody:

5

6 DOSAZOVACÍ METODA Z jedné rovnice vyjádříme neznámou a dosadíme do druhé rovnice Vypočteme neznámou Vrátíme se k vyjádření neznámé, dosadíme a vypočteme Správně zapíšeme výsledek

7 Vypočtěte pomocí dosazovací metody:

8

9 Rozhodněte o vhodné metodě výpočtu a vypočtěte následující soustavy rovnic:

10

11

12

13 Složitější rovnice k procvičení: http://vyuka.odbskmb.cz/algebraické%20r ovnice_soubory/Page1542.htmhttp://vyuka.odbskmb.cz/algebraické%20r ovnice_soubory/Page1542.htm KALKULAČKA PRO VÝPOČET (zajímavost) http://matematika-online- a.kvalitne.cz/kalkulacka- online_soubory/soust_rov/soust_rov_2.ph phttp://matematika-online- a.kvalitne.cz/kalkulacka- online_soubory/soust_rov/soust_rov_2.ph p


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_399_Soustavy lineárních rovnic Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google