Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Soustavy dvou lineárních rovnic - metoda sčítací Matematika 9.ročník Marcela Kubátová

3 Na připomenutí: soustava má právě jedno řešení, jednu uspořádanou dvojici [x;y] grafickým znázorněním jsou dvě různoběžky; souřadnice průsečíku udávají řešení soustava nemá řešení (dvě rovnoběžky) soustava má nekonečně mnoho řešení (dvě splývající přímky)

4 Metoda sčítací vás bude bavit! Řešením soustavy je jedna uspořádaná dvojice: Zkouška: Když tyto dvě rovnice sečteme, vypadne nám neznámá z. Teď už jen stačí vyřešit rovnici pro jednu neznámou y. Číslo dosadíme do jedné z původních rovnic a vypočítáme z.

5 Ještě další ukázka: Řešením soustavy je jedna uspořádaná dvojice: Zkouška: Zaměříme se například na neznámou y. Aby nám po sečtení vypadla je nutné první rovnici vynásobit č.(-2) a druhou č.3 POZOR! Musíme vynásobit vždy celou rovnici!!!

6 Složitější soustava: Sčítací metodu použijeme až tehdy, pokud budeme mít rovnice ve tvaru: ax+by=c. Řešením soustavy je jedna uspořádaná dvojice: Proveďte zkoušku.

7 Soustava se zlomky: Řešením soustavy je jedna uspořádaná dvojice: Zkouška:

8 Příklady na procvičení:

9 Zdroje: učebnice: RNDr. Jan Houska, CSc. Mgr. Jaroslava Hávová Doc. Ing. Bohuslav Eichler Matematika pro 9.ročník základní školy Aritmetika a algebra Fortuna, 1991


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google