Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 city logistika Význam a smysl city logistiky

4 city logistika  aplikace principů logistiky na pohybu zásilek v podmínkách velkých měst.

5 city logistika Prostřednictvím překládky a sdružování zásilek k rozvozu/svozu, volby nejvhodnějších typů vozidel a optimalizace jízd se:  snižuje potřebný počet vozidel,  zvyšuje se jejich využití,  zhospodárňuje provoz,  snižují se dopady na životní prostředí.

6 Specifika city logistiky Neřídí se pouze zájmy jednotlivých podnikatelských subjektů a jimi vytvářených logistických řetězců, ale respektuje :  Potřeby města  Problémy životního prostředí  Potřebu hospodárnosti

7 Význam a smysl city logistiky  Inteligentní zásobování měst,  Zmírnění negativních dopadů nákladní dopravy.

8 Technologie city logistiky  Je založena na směrování toků zboží z dálkové i místní dopravy do města přes jednu nebo několik vstupních bran „ gateways“, které jsou místem, kde dochází k fyzickému sloučení jednotlivých zásilek a k synchronizaci jejich dalšího toku.

9 Veřejné městské distribuční centrum (MDC)  logistické zařízení umístěné v relativní blízkosti geografické oblasti, kterou obsluhuje – centrum města.  Zajišťuje zásobování oblasti pomocí konsolidovaných zásilek,  v maximální míře využívá kapacitu nákladního prostoru vozidel a optimalizuje navržené okružní jízdy.

10 Veřejné městské distribuční centrum (MDC)  Nejčastějším důvodem vedoucím k realizaci MDC jsou problémy související se špatnou dopravní situací v dané oblasti způsobené nevhodnou organizací zásobování.

11 Nevýhody MDC:  finanční náročnost (investiční náklady, resp. náklady na pronájem)  zvýšená administrativa – vyšší náklady na distribuci

12 Předem nutno zhodnotit a zvolit:  vysoké počáteční investice,  hledání vhodné lokace,  způsob a podpora financování,  vybudovat nové či pronajmout již stávající prostory,  nastavení podmínek pro využívání jeho služeb,  sestavení vhodných nástrojů,  definování pozitiv, která přinese zapojení subjektu do distribuce svého zboží prostřednictvím MDC.

13 Kontrolní otázky 1. Kdo financuje provoz MDC? 2. Jaké jsou přínosy MDC pro město? 3. Uveďte příklady VLC v Evropě. 4. Co je to gateways a k čemu slouží?

14 Použité zdroje:  PERNICA, P. Logistika pro 21. století. 1. vyd. Praha: Radix, 2005, ISBN 80-86031-59-4  SIXTA, J., M. ŽIŽKA. Logistika, teorie a praxe. 1. vyd. Brno: CP Books, 2005, ISBN 80-251-0573-3  Obrázek:  http://www.logisticsatoz.com/ity-logistika-dhl- supply-chain-testuje-v-prazskem-provozu- nakladni-elektromobil-dhl-supply-chain-testuje- v-prazskem-provozu-nakladni-elektromobil


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google