Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo DUM19 Předmět Stavební technologie Tematický okruh Úpravy povrchů Název materiálu Obkladačské práce Autor Petr Bílek Datum tvorby 3.2. 2014Ročník3. Anotace Prezentace seznamuje žáky oboru Zedník se základy technik provádění obkladů. Metodický pokyn:

2 Tradiční postup obkládání Na očištěný, důkladně navlhčený podklad se provedl cementový postřik. Případné nerovnosti zdiva se vyrovnaly cementovou maltou. V úrovni čisté podlahy se osadil základní hranol nebo prkno pomocí váhorysu. V koutech se osadily vrstevnicové latě se zakreslením jednotlivých vrstev (včetně spár). Nasákavé obkladačky se namočily nejméně na 20- 30 minut do vody.

3 Postup obkládání Na okapané obkladačky se nanesla vápenocementová malta v tloušťce 16 až 20 mm. Malta se míchala v poměru 3 díly písku, 1 díl portlandského cementu a 0,5 dílu vápna. V koutech stěny se osadily vodící obkládačky (podobně jako terče u omítek) a vyrovnaly pomocí olovnice. Obkladačky se kladly do šňůry a jejich rovinnost kontrolovala pravítkem (latí). Ve druhé a další řadě se podložila každá osazená obkládačka dvěma klínky (kolíčky), které se po zatvrdnutí malty (po dvou až třech dnech) odstranily. Obklad se vyspáruje cementovou kaší.

4

5 Metoda tenkovrstvého obkládání,,Košická“ metoda Podkladem pro obkládání košickou metodou byla čerstvá, zavadlá jádrová omítka z cementové nebo vápenocementové malty. Povolená odchylka od rovinnosti byla maximálně ± 2 mm na dva metry. Na každou obkladačku (minimálně 20minut namočenou) se nanesla 2 až 4 mm tlustá vrstva jemné malty připravené ze 2 dílů písku, 1 dílu cementu a vápenného mléka. Někteří obkladači používali místo malty cementovou kaši. Obkládačky obkladač přitlačil k podkladu a mírným poklepem držadla lžíce je osadil na místo. Obkládačky se postupně kladly buď stejným způsobem jako při tradičním obkládání na základní hranol osazený v úrovni první spáry obkladu nebo se kladly do sítě váhorysů a svislic zakreslené na obkládané stěně. Spodní řada obkladu se kladla po položení dlažby. Velikost spar se vymezovala pomocí dřevěných kolíčků a později plastovými distančními křížky a klínky.

6 Obkládačky se postupně kladly buď stejným způsobem jako při tradičním obkládání na základní hranol osazený v úrovni první spáry obkladu. Druhou variantou, používanou zkušenými obkladači byla montáž do sítě váhorysů a svislic zakreslených na obkládané stěně. První (spodní) řada obkladu se kladla po položení dlažby. Velikost spár se vymezovala pomocí dřevěných kolíčků a později plastovými distančními křížky a klínky.,,Košická“ metoda obkládání

7

8

9 Moderní tenkovrstvé obkládání Technika tenkovrstvého obkládání se vyvinula z košické metody. Podklad musí být vyzrálý, pevný (min 2,5 Mpa), přídržný k podkladu a suchý (8% - 4% hmotnostní vlhkosti) s rovinností ±2 mm na 2metry. Nevhodné podklady: štuk, stěna se zbytky malby Obkladový materiál se nenamáčí!

10 Druhy lepicích hmot: DRUH LEPICÍ HMOTYZNAČENÍVYTVRZOVÁNÍFLEXIBILITA cementové-hydraulickéNE polymercementovéChydraulicképodle druhu polymerní Dodpaření vody podle druhu AKRYLÁTOVÉ DISPERZE R chemická reakce, tvrdidlo ANO POLYURETANOVÉ, AKRYLOVÉ, EPOXIDOVÉ, SILIOKNOVÉ

11 Lepicí hmota se nanáší třemi způsoby: a)zubovým hladítkem na obkládanou stěnu – (Floating) b)natírání na obkladový prvek – (Buttering ) - většinou při opravách a pracích menšího rozsahu c)kombinovaná metoda – (Buttering – Floating) – pro náročné plochy vystavené působení vody, mrazu (terasy, balkóny, bazény, mrazící boxy a pod.)

12 Spárovací hmoty: Třída 1 - běžné cementové spárovací hmoty Třída 2 - zdokonalená spárovací hmota Ar - spárovací hmoty s vysokou odolností proti oděru W – spárovací hmoty s nízkou nasákavostí silikonové spárovací hmoty – jednosložkové, dvousložkové - trvale pružné – vhodné pro dilatační spáry polysulfidové hmoty – mají vysokou odolnost proti olejům, pohonných hmot, UV záření akrylátové hmoty – odolné teplotám až 170°C, UV stabilní, odolné proti minerálním olejům polyuretanové hmoty – jednosložkové, dvousložkové – částečně pružné, vysoce odolné, s výbornou přilnavostí - spára letištních ploch, parkovišť, průmyslových provozů,..

13 Profily: kovové – hliníkové, mosazné, z nerezové oceli plastové – tvrdé PVC, kombinace tvrdého a měkčeného plastu – např. vanové a dilatační profily kombinované – plast na nosném kovu Druhy profilů podle použití

14

15 ZPŮSOB POKLÁDKY PROŘEZPRŮBĚH SPÁR Na střih7% spáry průběžné rovnoběžné se stěnou Na vazbu10% spáry neprůběžné, rovnoběžné se stěnou Na koso15% spáry průběžné, dlaždice pod úhlem 45° Místnost s vysokou členitostí 20 a víceKonzultujte se specialistou PROŘEZ Velikost prořezu je závislá na složitosti a tvaru obkládané plochy a na způsobu pokládky.

16 ZPŮSOBY KLADENÍ OBKLADOVÝCH PRVKŮ

17 Otázky a úkoly: Popište postup obkládání s moderními materiály Vyjmenujte tvary doplňkových profilů Jaké způsoby pokládky jsou běžně používané pro obklady a jaké pro dlažby?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google