Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?"— Transkript prezentace:

1 VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat? Zkusme tedy vykládat.

2 1. Charakteristiku postavy můžeme dělit na: 2.Ustálené slovní spojení, např. kyselina sírová: 3. Slovo vzniklé spojením dvou slov (automobil, hluchoněmý atd.): 4. Mluva členů zájmových skupin (fočus, pacoš atd.): 5. Nově utvořené slovo nebo slovo přejaté z cizího jazyka: 6. Slovo podobného nebo stejného významu: 7. Slovo opačného významu (teplo X zima): Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

3 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk příčinné vztahy dodatečné informace, vysvětlivky, odkazy objektivita konstatování, vysvětlování, vyvozování kombinace s popisem a úvahou vědecké studie, přednáška, text učebnice, články atd. VÝKLADOVÝ SLOHOVÝ POSTUP Základní rysy výkladového postupu:

4 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Při výkladu vycházíme z určitých poznatků (pokusy, studium).  Tyto poznatky porovnáváme, hledáme mezi nimi vztahy a souvislosti a snažíme se dojít k zobecnění, zákonitostem nebo pravidelnostem. VÝKLAD:  věcný, přesný a přehledně členěný – odstavec – závorky – typ písma,  obsahuje mnoho abstraktních výrazů (předpoklad, komplex, aspekt) a předložek (v důsledku, z hlediska, vzhledem),  složitá větná stavba, často je použit trpný rod,  popularizační výkladové texty (jednodušší a méně náročný, maximální názornost a srozumitelnost.

5 Práce s textem… Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Přečti si úryvek z výkladu. Pokus se připravit vlastní výklad na libovolné téma. INOVACE_CJ8_VYKLAD_PRILOHA.docx

6 Něco navíc… Něco navíc… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Víš, o čem je řeč? _____________ je letecký sport podléhající zákonům o civilním letectví. K plachtění vzduchem se používá _____________křídlo - padákový kluzák, který spadá do kategorie sportovních létajících zařízení pod správou LAA ČR. Startuje se z kopce rozběhem nebo z roviny pomocí vlečného zařízení. Zkušený pilot může plachtit díky využití stoupavých vzdušných proudů. Stoupavé proudy mohou být "mechanické", když se proud vzduchu zdvihá o terénní překážku (svahování), nebo termické, když vzduch ohřátý od zemského povrchu stoupá vzhůru (termika).

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Can you make a few sentences using the verbs below? EXPLAIN DESCRIBE SHOWPROVE DEMONSTRATE

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba… Pokus se o výklad „výkladu“. Doplň chybějící informace  Pokus se o výklad „výkladu“. Doplň chybějící informace: VÝKLAD srozumitelnost

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zdroje… HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, 2000. ISBN 80-86287-30-0, str. 155-158. http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://cs.wikipedia.org/wiki/Paragliding NOVOTNÝ, Jiří a kol. Mluvnice češtiny pro střední školy. 1. vyd. Praha: FORTUNA, 1992. ISBN80-85298-32-5, str. 150.


Stáhnout ppt "VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?"

Podobné prezentace


Reklamy Google