Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou."— Transkript prezentace:

1 Zvuk

2 Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou lze označit jako „výšku tónu“ – Barva tónu (množství a struktura harmonických složek signálu) – Intenzita (měří se v decibelech „dB“) Člověk vnímá zvuky v rozsahu přibližně od 20 Hz do 20 000Hz

3

4 Co je zvuk? Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem.

5 Digitální zvuk Digitální zvuk – spojitý zvukový signál (analogový) se převede do digitální podoby pomocí převodníků AD (analog/digital)

6 Záznam zvuku do PC podmínkou je zvuková karta, která nám umožní převod spojitého (analogového) zvukového signálu z nějakého zdroje (nejčastěji mikrofon nebo linkový vstup – např. z CD) do digitální podoby a umožní jej uložit jako datový soubor v některém audio formátu

7 Základní parametry při digitalizaci Vzorkovací frekvence (sampling frequency) – určuje kmitočtový rozsah, který bude zaznamenán. Nejvyšší kmitočet vzorkování by měl být dvojnásobkem horní hranice kmitočtu, kterou chceme zaznamenat. Nejčastější používaná vzorkovací frekvence je 44100 Hz Rozlišení – počet úrovní (8bitů, 16bitů, 24bitů)

8 Vzorkování analogového signálu

9 Základní parametry při digitalizaci Typ záznamu (mono-stereo-vícekanálový) Datový tok – (u kompresních formátů) udávaným v kBit/s, který přímo souvisí s kvalitou záznamu. Minimální hodnota pro relativně kvalitní záznam je 128kBit, doporučuje se alespoň 192 nebo více. Typ datového toku – konstantní (CBR) nebo proměnný (VBR)

10 Formáty digitálního audia WAV - Základním zvukovým formátem, standardně implementovaným v operačním systému Windows jedná se o bezeztrátový formát, který je bezkompresní

11 Formáty digitálního audia WMA (Windows Media Audio) komprimovaný formát podporovaný systémem Windows, původně určen jako náhrada za MP3 OGG - jeho původní určení je k využití v aplikacích na bázi multimédií – licence typu freewareI (i když se nejčastěji využívá ve spojení se zvukovými formáty) – lepší poměr kvalita- komprese než u MP3

12 Formáty digitálního audia MP3 - Kompresní formát je založen na akustickém modelu, který vychází z předpokladu, že v komplexní zvukové nahrávce lidské ucho nemůže slyšet všechny zvukové frekvence. – Tohoto jevu se využívá při kompresi, kdy jsou určité kmitočtové rozsahy potlačeny a výsledný objem dat uloženého zvuku je významně redukován – Samotná redukce dat je definována datovým tokem udávaným v kBit/s a z toho vyplývající kvalita. (při 128 kBit/s lze zredukovat velikost audio CD přibližně na desetinu)

13 Formáty digitálního audia MP3 nejčastěji vzniká z digitálního signálu 44.1 kHz/16 bit tak, že je z něj podle psychoakustického modelu vytvořeného Fraunhoferovým institutem vynecháno vše, co průměrné lidské ucho „neslyší“, případně co je maskováno jinými výraznějšími tóny a zvuky. Patří proto mezi ztrátově komprimované formáty.

14 Formáty digitálního audia Hudební CD, nebo-li CDDA, nese digitální LPCM signál o vzorkovací frekvenci 44.1 kHz a bitové hloubce 16 bit. To znamená, že každá sekunda záznamu je rozdělena na 44 100 vzorků, hodnota každého vzorku je vyjádřena 16bit digitálním slovem.

15 Formáty digitálního audia „Hi-res“ zvukové soubory (typicky FLAC – bezeztrátová komprese), zpravidla se také jedná o LPCM modulaci, ale s vyšší vzorkovací frekvencí a/nebo delším bitovým slovem (které tak dokáže každý vzorek přesněji vyjádřit). Nejčastěji se můžete setkat s 88.2 kHz/16 bit, 88.2 kHz/24 bit, 96 kHz/24 bit a 192 kHz/24 bit.

16 Formáty digitálního audia Speciálním druhem „Hi-res“ jsou DSF nebo DSS soubory, které uchovávají jednobitový DSD signál o frekvenci 2.8, nebo 5.6 MHz. Tímto způsobem je signál uchován také na Super Audio CD

17 Hlasitost

18 Loudness War Nešvar zvukařů, který kazí nahrávky Je to výsledek snahy producentů, aby zrovna jejich píseň hrála z rádií nejhlasitěji. Dosahují toho zvýšením „střední hlasitosti nahrávky“, tedy zesílením tichých tónů. Tím sníží rozdíl mezi nejhlasitější a nejtišší úrovní nahrávky, jinými slovy sníží dynamiku. Hudba pak zní hlasitě, ale ploše a nudně.

19 Prostorový zvuk Dolby Stereo, resp. Dolby Surround – nejčastěji se používá v konfiguraci 5.1 AC3 - je kvalitní audio formát (ztrátová komprese zvuku – používá se u audio stop ve filmech (DVD, MPEG4…) DTS (Digital Theatre Systém) – digitální vícekanálový formát prostorového ozvučení se ztrátovou kompresí SDDS (Sony Dynamic Digital Sound) – zvukový systém pro kina od firmy Sony – podporuje celkem až 8 kanálů

20 Rozhraní MIDI Musical Instruments Digital Interface systém pro komunikaci (v reálném čase) mezi hudebními nástroji, počítači a dalšími zařízeními vybavený rozhraním midi (mezinárodní standard) vysílá pomocí midi sběrnice informaci o daném tónu (výška, délka, kanál 1-16) Pomocí MIDI lze kromě hudebních nástrojů řídit i jevištní techniku, např. ovládání světel apod.

21 Použité zdroje http://technet.idnes.cz/audio-ve-vysokem-rozliseni-eric-kingdon-sony-rozhovor-pg2- /tec_audio.aspx?c=A141205_095714_tec_audio_nyv#utm_source=sph.idnes&utm_medium= richtext&utm_content=clanek-box


Stáhnout ppt "Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou."

Podobné prezentace


Reklamy Google