Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly"— Transkript prezentace:

1 Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly

2 Analogové nástroje Elektrické nástroje – vytvářejí zvukové kmity bez použití mechanických pohyblivých dílů -vytvářejí je pomocí vhodně zapojených obvodů u analogových nástrojů jsou (elektrické kmity) generovány a dále zpracovávány přímou analogií kmitů zvukových. Celá konstrukce tak mnohdy tvoří pomyslný mechanický nástroj.

3 První analogový nástroj
První nástroj pro generování zvuku jenom na elektronickém principu sestrojil fyzik William Du Bois Duddel. Při konstrukci použil princip generování a vyzařování zvuku pomocí elektrického oblouku. Něco podbného sestrojil také W. Burstyn, ale další el. hudební nástroje již obsahovaly oscilátory.

4 Oscilátory systém, ve kterém se jedna forma energie přeměňuje v jinou a zpět jeho projevem je výchylka nějaké veličiny do krajních hodnot Dělí se na 2 druhy: Mechanický: např.: kyvadlo Elektrický:

5 Obvody elektronických nástrojů
Stejně jako nástroje mechanické, jsou i elektronické nástroje sestaveny z několika základních funkčních bloků Nejvíce se struktuře mechanických nástrojů podobá struktura jednoduchých monofonních nástroj Zdroj energie (excicátor) Kmitající část (generátor) Resonující část (resonátor) Vyzařovací část (radiátor)

6 Syntezátor Syntéza zvuku
elektronický hudební nástroj, který tvoří výsledný zvuk syntézou syntezátor může být i digitální, ale první syntezátory byly analogové Syntéza zvuku Když neuvažujeme s výškou tónu, jsou u zvukové vlny z hudebního hlediska důležité dvě charakteristiky: průběh hlasitosti v čase (obálka), a tvar vlny neboli barva zvuku. Obecným principem práce syntezátoru je generování jednotlivých složek zvuku a jejich skládání, přičemž každá složka může mít různou obálku (různým poměrem složek se změní charakter zvuku).

7 Digitální zvuk zahrnuje zvukové signály uložené v digitálním formátu. Specificky, termín zahrnuje sledování: Konverze zvuku: a) analogie k digitální konverzi (ADC) b) digitální k analogové konverzi (DAC) Zpracování zvukového signálu Ukládání, získávání a přenos digitálních informací ve formátu zvuku takový jak CD, mp3, …

8 Důvod vzniku Digitální technologie se objevila z důvodu, že analogové signály nemohou být přenášeny nebo kopírovány dokonale, ale digitální ano. Digitální zvuk se objevil také díky jeho užitečnosti v nahrávce, manipulaci, masové-výrobě, a distribuci zvuku. Moderní distribuce hudby přes internet přes online obchody závisí na digitální nahrávce a digitálních komprimačních algoritmech.

9 Digitální ukládání zvuku se masově začalo používat od doby, kdy bylo firmou Philips (1982) vyvinuto CD. Tento druh ukládání zvuku má mnoho výhod oproti dřívějšímu analogovému zpracování a ukládání. Mezi nejvýznamnější patří lepší zvuková kvalita a menší harmonické zkreslení. Nejčastější formát pro ukládání digitálního zvuku je PCM (Pulse Code Modulation)

10 Z obrázku vyplývá, že, digitální signál je daleko hrubší než analogový
Z obrázku vyplývá, že, digitální signál je daleko hrubší než analogový. Hrubost je dána právě vzorkovací frekvencí a jemností kvantování. Čím zjemňujete síť, tím více se digitální signál blíží analogovému.

11 Rozdíly Analogová data se uchovávají na základě převedení do nějakého fyzikálního jevu. Digitální data jsou ale přesně popsaná pomocí číselných hodnot. Při každém použití analogových dat se fyzikální signál zhoršuje. Dochází ke zhoršení kvality záznamu. Naopak digitální data zůstávají pořád stejnými čísly.

12 Výhody digitálního zvuku
lépe se kopíruje a přenáší je méně kazový vynikající kvalita zvuku Výhody analogového zvuku Nepřítomnost aliasing pokřivení Nepřítomnost hluku quantization Chování v podmínkách přetížení


Stáhnout ppt "Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly"

Podobné prezentace


Reklamy Google