Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2. stupeň ZŠ Téma: Základní větné členy - podmět Metodický list (anotace): Cílem této prezentace je seznámit žáky s jedním ze základních větných členů – podmětem. s. 3 - 5 základní informace, jak určíme podmět s. 6 určování podmětu ve větě – cvičení s. 7 druhy podmětu s. 8 souhrnné cvičení

2 PODMĚT

3 * Co vyjadřuje: původce děje, nositele vlastnosti * Ptáme se: Kdo? Co? + přísudkem * Nejčastěji je vyjádřen: podstatným jménem, přídavným jménem, zájmenem, číslovkou, infinitivem slovesa * Druhy: vyjádřený, nevyjádřený, všeobecný

4 * Podmět značíme Po a v textu ho podtrhujeme rovnou čarou. * Ptáme se na něj 1. pádovou otázkou a přísudkem. * Příklad: Po Maminka vařila oběd. Kdo vařil oběd? Maminka. Po Děda šel do lesa. Kdo šel do lesa? Děda.

5 * Podmět může být vyjádřen: * Podstatným jménem: Pes štěkal u boudy. * Přídavným jménem: Nemocný ležel v posteli. * Zájmenem: Já za to nemůžu. * Číslovkou: První byl nejrychlejší. * Infinitivem slovesa: Kouřit se tady nesmí.

6 * Doplň do věty vhodný podmět a urči, kterým slovním druhem je vyjádřen. * ___________ přišel pozdě. * Na zemi ležel ____________ od žvýkačky. * _______ jsem to neslyšel. * ___________ po trávě je zakázáno. * ___________ jsou krásně červená. * Na nebi svítily jasné __________.

7 * Vyjádřený podmět: Lze ho najít přímo ve větě. Př. Chlapec utíkal domů. * Nevyjádřený podmět: * A, Je známý z předcházející věty. Př. Petr zapomněl domácí úkol. Musel se omluvit paní učitelce. (Petr) * B, Je zřejmý z tvaru slovesa. Př. Dnes musím uklidit. (já) * Všeobecný podmět: Vyjadřuje přesně nepojmenované osoby. Př. Hlásili to v rozhlase Vlastní jména píšeme s velkým počátečním písmenem. (pravidla) Maso lehce osmahneme. (recepty)

8 * Vyhledej podměty a urči jejich druh: Hadi se vyhřívali na slunci. Zůstali jsme doma. Koně se dali do klusu. V televizi večer dávají pěkný film. Nemohl jsem jí pomoci. Druhý doběhl jen vteřinu za vítězem. Oči se mu leskly. Na zahradě kvetly jabloně. Jaro už je za dveřmi. Odjeli na dovolenou k moři.

9 * Opakujeme češtinu v 6. ročníku (2. díl), nakladatelství Nová škola * Český jazyk s Tobiášem, Skladba, Věta jednoduchá II, nakladatelství Tobiáš 1993 * Český jazyk 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2005


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google