Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník."— Transkript prezentace:

1 VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník

2 ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY – tvoří základní skladební dvojici
PODMĚT Ptáme se 1.pádem – KDO,CO? A) VYJÁDŘENÝ - *Petr píše. NĚKOLIKANÁSOB-NÝ * Petr a Pavel píší úkoly. B)NEVYJÁDŘENÝ * Sedí a píše úkoly. (ON, Petr) C) VŠEOBECNÝ * Hlásili to v rozhlase. *Dávali v televizi nový film.

3 PŘÍSUDEK A) SLOVESNÝ (jednoduchý) *Petr píše úkol.
Já bych přišel včas. Mirek se směje. Jirka mi bude pomáhat. B)JMENNÝ SE SPONOU =sponové sloveso BÝT, STÁT SE + podstatné, příd.jméno *Petr je nejchytřejší. Jirka se stal skautem. Mirek už není můj nejlepší kamarád.

4 Přísudek C) JMENNÝ BEZE SPONY *Pes – přítel člověka.
*Opakování matka moudrosti D) TVOŘENÝ CITOSLOVCEM *Kočka hop na střechu. E) SLOVESNÝ –složený = Způsobové sloveso – mít (povinnost), chtít, muset , moci,smět+infinitiv Jan chce jít domů. = fázové sloveso- začít, přestat,zůstat.. +infinitiv * Začal číst knihu

5 Podtrhni podmět, přísudek, urči jejich druhy
Stroje ulehčily lidem práci. Maminka a tatínek se usmáli. Budu číst novou knížku. Sova je noční pták. V televizi říkali, že brzy přijde jaro. Včera jsi přišel pozdě. Náš pes není příliš poslušný. Tatínek se stal ředitelem firmy. Přišel bys alespoň jednou včas? Chci ti dnes pomáhat při vaření. Petr začal psát úkoly.

6 Doplň správné koncovky
Stromy rostl- blízko silnice. Rusko a Německo uzavřel- dohodu. Srnky, jeleni a laně se pásl- na louce. Přišl- jste dnes pozdě. Papíroví draci létal- nad vsí. Kuřata zobal- zrní na dvoře. Petra, Bára,David a Eva šli-do kina. Nevěděl- jsme, co se stalo. Růže krásně rozkvetl- a voněl-.

7 Digitální učební materiál
Autor: Mgr.Michaela Kopsová Ročník: 6. Předmět: český jazyk Počet hodin:1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48,České Budějovice prezentace –Microsoft PowerPoint Školní rok 2011/12 Registrační číslo:14_I_8_Čj._větné členy1_Kopsová Zdroj obrázků:


Stáhnout ppt "VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google