Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-010 Motor na stejnosměrný proud.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-010 Motor na stejnosměrný proud."— Transkript prezentace:

1

2 Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-010 Motor na stejnosměrný proud

3 Stejnosměrné motory Mají stejnou konstrukci jako dynama, ale mají jinou funkci.Každý motor se skládá ze statoru se sběracím ústrojím a z rotoru ( kotvy ) s komutátorem.Činnost stejnosměrných motorů se zakládá na silovém účinku magnetického pole na vodič, jímž prochází proud.

4 Stejnosměrné motory Pravidlem levé ruky určíme směr pohybu vodiče a tím i smysl otáčení motoru. Do vinutí kotvy se přivádí proud pomocí kartáčů přes komutátor, který umožňuje, že vodiči pod severním pólem prochází proud jedním směrem a pod jižním pólem opačným směrem. Viz. obr.

5 Stejnosměrné motory Vznik tažné síly motoru.

6 Stejnosměrné motory Vzájemným působením magnetického pole statoru a kotvy vznikne síla, kterou se vyvine točivý moment motoru. Síla působící na každý vodič vinutí kotvy je dána vztahem: F = B I Į ( N, T, A, m)

7 Stejnosměrné motory

8

9

10 Stejnosměrné motory rozdělujeme jako dynama podle zapojení budicího vinutí kotvy na motory: ● s cizím buzením ● s buzením paralelním ● s buzením sériovým ● s buzením smíšeným

11 Stejnosměrné motory Motor s cizím buzením s pomocnými póly a spouštěčem Chod vpravo

12 Stejnosměrné motory Derivační motor Chod vpravo

13 Stejnosměrné motory Derivační motor Chod vpravo

14 Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník Děkuji za pozornost.

15 Literatura Základy elektrotechniky (L.Voženílek, F.Lstibůrek) Elektrická schémata a zapojení (Berka Štěpán) www.cs.wikipedia.org.


Stáhnout ppt "Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U-3-010 Motor na stejnosměrný proud."

Podobné prezentace


Reklamy Google