Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace latování a popisuje montáž folie, kontralatě a latování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace latování a popisuje montáž folie, kontralatě a latování."— Transkript prezentace:

1 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace latování a popisuje montáž folie, kontralatě a latování.

2 Latování slouží jako podklad pro krytinu a podélně ztužují střešní konstrukci. Před samotným latováním provedeme montáž folie a montáž kontralatí. Montáž folie: První pás se položí rovnoběžně s okapem lícovou stranou (potiskem) nahoru. Další pás pokládáme s přesahem, který je označen na folii potiskem. Pásy folie se pokládají napnuté. U štítu se folie položí i přes štítové zdivo. U okapu přilepíme folii na okapní plech. Latování slouží jako podklad pro krytinu a podélně ztužují střešní konstrukci. Před samotným latováním provedeme montáž folie a montáž kontralatí. Montáž folie: První pás se položí rovnoběžně s okapem lícovou stranou (potiskem) nahoru. Další pás pokládáme s přesahem, který je označen na folii potiskem. Pásy folie se pokládají napnuté. U štítu se folie položí i přes štítové zdivo. U okapu přilepíme folii na okapní plech.

3

4 Kontralatě:  Po provedení difuzní folie musí být použity kontralatě. Kontralatě (výška ventilační mezery ) by měla být vysoká min. 40mm.( např. 50x40mm nebo 60x40mm) a pokud je sklon střechy menší jak 25° pak min. 60mm (např. 60x60).  U kontralatě se používají hřebíky dlouhé min o 50mm delší než je výška kontralatě. Kontralatě:  Po provedení difuzní folie musí být použity kontralatě. Kontralatě (výška ventilační mezery ) by měla být vysoká min. 40mm.( např. 50x40mm nebo 60x40mm) a pokud je sklon střechy menší jak 25° pak min. 60mm (např. 60x60).  U kontralatě se používají hřebíky dlouhé min o 50mm delší než je výška kontralatě.

5 Latování: (pro střešní tašku 10ks/m 2 )  Po položení střešní plochy difuzní folií, kontralatí a pomocných latí přistoupíme k vlastnímu latování. Laty používáme 50x40mm nebo 60x40mm a přibíjíme hřebíky 100mm.  Okapní latu zakládáme u okraje střechy vodorovně s okapovou hranou.  U okraje krovu se na krajních kontralatí vyznačí od spodní hrany okapní latě vzdálenost 32cm a brnkačkou se nabrnká značka na další kontralatě.  Ke značkám se přiloží horní hrana druhé latě nad okapem a přibije.  Od hřebene se na krajních kontralatí vyznačí 4cm a brnkačkou se nabrnká na další kontralatě. Ke značce se přiloží horní hrana poslední latě pod hřebenem a přibije se. Latování: (pro střešní tašku 10ks/m 2 )  Po položení střešní plochy difuzní folií, kontralatí a pomocných latí přistoupíme k vlastnímu latování. Laty používáme 50x40mm nebo 60x40mm a přibíjíme hřebíky 100mm.  Okapní latu zakládáme u okraje střechy vodorovně s okapovou hranou.  U okraje krovu se na krajních kontralatí vyznačí od spodní hrany okapní latě vzdálenost 32cm a brnkačkou se nabrnká značka na další kontralatě.  Ke značkám se přiloží horní hrana druhé latě nad okapem a přibije.  Od hřebene se na krajních kontralatí vyznačí 4cm a brnkačkou se nabrnká na další kontralatě. Ke značce se přiloží horní hrana poslední latě pod hřebenem a přibije se.

6

7  Vzdálenost další latě je dána sklonem střechy a délkou mezi horní hranou druhé laty a horní hranou poslední laty pod hřebenem.  V našem případě je vzdálenost mezi druhou a poslední latí 688cm a sklon střechy 35°. Pro tento sklon je stanoven přesah tašek min. 8 cm. To znamená, že vzdálenost latí je max. 34cm.  Délku 688 cm se vydělí maximální vzdáleností tj. 34cm.  Vyjde počet řad, který se zaokrouhlí nahoru na nejbližší vyšší číslo. V našem případě je to 688 : 34 = 20,235 zaokrouhlíme nahoru tj. 21 řad.  Stanovíme vzdálenost latí. Délku 688 vydělíme 21 řad a vyjde nám vzdálenost latí 32,76cm. Vypočtenou vzdálenost latí naměříme na krajní kontralatě a pomocí brnkačky přeneseme na ostatní kontralatě v ploše.  Vzdálenost další latě je dána sklonem střechy a délkou mezi horní hranou druhé laty a horní hranou poslední laty pod hřebenem.  V našem případě je vzdálenost mezi druhou a poslední latí 688cm a sklon střechy 35°. Pro tento sklon je stanoven přesah tašek min. 8 cm. To znamená, že vzdálenost latí je max. 34cm.  Délku 688 cm se vydělí maximální vzdáleností tj. 34cm.  Vyjde počet řad, který se zaokrouhlí nahoru na nejbližší vyšší číslo. V našem případě je to 688 : 34 = 20,235 zaokrouhlíme nahoru tj. 21 řad.  Stanovíme vzdálenost latí. Délku 688 vydělíme 21 řad a vyjde nám vzdálenost latí 32,76cm. Vypočtenou vzdálenost latí naměříme na krajní kontralatě a pomocí brnkačky přeneseme na ostatní kontralatě v ploše.

8

9  Ke značkám se přiloží horní hrana latí a latě se připevní. Po zalatování celé střešní plochy se vytýčí pravý úhel na okapní lati  Uprostřed délky střechy uděláme značku a od ní vpravo i vlevo další značku např. 350cm. Použijeme pásmo a od značky vpravo i vlevo naneseme stejnou vzdálenost a uděláme oblouky, které se nám protnou.  Spodní prostřední značku spojíme s průsečíkem obou oblouků. Od takto vyznačeného pravého úhlu rozměřujeme krytinu a určíme konec latí u štítů.  Ke značkám se přiloží horní hrana latí a latě se připevní. Po zalatování celé střešní plochy se vytýčí pravý úhel na okapní lati  Uprostřed délky střechy uděláme značku a od ní vpravo i vlevo další značku např. 350cm. Použijeme pásmo a od značky vpravo i vlevo naneseme stejnou vzdálenost a uděláme oblouky, které se nám protnou.  Spodní prostřední značku spojíme s průsečíkem obou oblouků. Od takto vyznačeného pravého úhlu rozměřujeme krytinu a určíme konec latí u štítů.

10

11 Rovnoběžně s okapem Lícovou stranou nahoru ( s potiskem) S přesahem Pokládáme napnutou a) b) c) d) 50/40mm nebo 60x40mm 32 cm Maximálně 4 cm O 50mm delší než je výška kontralatě

12 Použité zdroje: archiv autora 34 cm


Stáhnout ppt "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace latování a popisuje montáž folie, kontralatě a latování."

Podobné prezentace


Reklamy Google