Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ. Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ. Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete?"— Transkript prezentace:

1 Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ

2 Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete?

3 Nejobvyklejší domácí zvířata  Pes domácí  Kočka domácí  Morče domácí  Křeček  Králík domácí  Andulka vlnkovaná

4 Pes domácí Pes domácí je vyvinut z vlka obecného. Nejstarší archeologické památky pocházejí z Turecka a Skotska. Pes je člověkem využíván k řadě činností a hrál velkou roli v lidských dějinách i kultuře.

5 Kočka domácí Je potomkem kočky divoké. Má pružné tělo, uzpůsobené k lovu a dokonalé všechny smysly. Kočky se uplatňují jako lovci hlodavců, v součastnosti je ale především společník člověka. V některých částech Číny je kočičí maso konzumováno.

6 Morče domácí Morče domácí je vyvinuto z morčete divokého. To žije v Jižní Americe, odkud morčata pocházejí. Dnes již morčata nejsou využívána na maso a kožešinu, ale pouze jako domácí mazlíčci.

7 Křeček Křečci se řadí do čeledi myšovití. Křeček je volně žijící zvíře, v ČR je znám volně žijící křeček polní.

8 Králík domácí Je potomkem králíka divokého. V minulosti se choval na maso, kožešinu. Dodnes je chován na maso, i když výrazně méně. Existuje 65 základních druhů králíků.

9 Andulka vlnkovaná Je to malý papoušek původem z Austrálie. Díky pestrému zbarvení je velmi oblíbený. Průměrná výška je 18cm a váha do 30g. Andulky se dožívají až 10 let.

10 Cizokrajná domácí zvířata -jejich chov není podobný jako u typicky domácích zvířat -obvyklými představiteli těchto zvířat jsou například hadi, ještěři a pavouci

11 Hadi -jejich nevýhodou je, že se nedají tak snadno ochočit, takže nejsou dobrým mazlíčkem pro ty, kteří si rádi se svým zvířátkem mazlí -dožívají se až 15 a více let -k jejich chovu je potřeba speciální terárium -jejich potravou jsou převážně různí hlodavci -výhodou je, že hada není potřeba krmit každý den, a také nepotřebuje vaší každodenní pozornost

12 Zástupci hadů Krajta královská Vhodná pro začínající chovatele, protože není příliš náročná na chov. Její velikost se pohybuje do 2 m. Má převážně hnědo- žlutou barvu. Volně se vyskytuje v Africe.

13 Užovka červená Její délka se pohybuje do 2m, bývá zpravidla oranžová-červená, některé její druhy ale bývají i šedé, či černé, název ale přesto zůstává. Vyskytuje se v Mexiku, ale především v USA, kde se jejím chovem zabývá mnoho lidí.

14 Ještěři Chovem ještěrů u nás se zabývá mnoho chovatelů. Ti chovají různé druhy od mloků a žebrovníků po leguány a chameleony. Ještěři jsou skupina, která přežívá již z dob dinosaurů a to konkrétně z období jury.

15 Leguán zelený Leguáni jsou zeleně nebo šedě zbarvení ještěži, kteří mají na hřbetě zubatý hřeben. Pod hrdlem mají leguáni masitý lalok. Samice menší než samci. Leguáni mohou mít až 2m (nevýhoda chovu). Vyskytují se převážně ve střední a Jižní Americe. Skvěle šplhají a plavou.

16 Chameleon obecný Jediný druh, který se vyskytuje v Evropě. Dokážou změnit barvu a splynout tak s prostředím během několika sekund. Samičky měří okolo 40 cm, samci okolo 30 cm. Díky lepkavému a dlouhému jazyku dokážou chytit potravu, aniž by museli pohnout tělem.

17 Pavouci O jejich jedu se mluví jako o velice nebezpečném, přestože nebezpečný je v málo případech. Je to způsobené tím, že velká většina lidí má z pavouků panickou hrůzu. Smrtelné kousnutí u pavouků je totiž velice vzácné. Na světě žije asi 25 000 druhů pavouků. Nejvíce se jich vyskytuje v Jižní Americe. Otrava po kousnutí pavoukem se nazývá arachnidismus nebo araneismus. Samice jsou vždy mnohem agresivnější než samci.

18 Sklípkani Patří mezi nejčastěji chované pavouky. Mají 6 párů nohou. Jedová žláza je umístěna v prvním párů. Sklípkani se dělí podle způsobu života na stromové, zemní a podzemní. Menší druhy se živí hmyzem. Za to ty vědší mají za potravu malé hady, hlodavce, stromové druhy a také ptačí mláďata.

19  Představte si, že byste žili v Africe a měli za domácí zvířata:  1) mravenečníka  2) hroší mládě  3) malé lvíče Jak byste se o ně starali? Čím byste je krmili?

20 Jaká zvířata lidé chovali dříve? Za jakým účelem byla zvířata chována?

21 Chtěli byste mít svůj ranč, na kterém byste chovali slepice, králíky,koně, kozy, krávy, prasata atd.? Myslíte si, že byste se o ně dokázali postarat? I za předpokladu, že se ke slepicím vstává před pátou ráno?


Stáhnout ppt "Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ. Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete?"

Podobné prezentace


Reklamy Google