Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jezdecká turistika x agroturistika. Agroturistika – nabídka pobytu na venkově + poučení + aktivita Jezdecká turistika – využívá koně jako dopravní prostředek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jezdecká turistika x agroturistika. Agroturistika – nabídka pobytu na venkově + poučení + aktivita Jezdecká turistika – využívá koně jako dopravní prostředek."— Transkript prezentace:

1 Jezdecká turistika x agroturistika

2 Agroturistika – nabídka pobytu na venkově + poučení + aktivita Jezdecká turistika – využívá koně jako dopravní prostředek Jezdecký sport (disciplíny FEI) –Pro malý okruh lidí. Předpoklady psychické, fyzické, materiální, časové (trénink). –Kvalita koně – ne provozní, ale sportovní (cena)

3 Jezdecká turistika Kůň není rozhodující – téměř jakýkoliv, ten, co nemůže sportovat. Jezdec – udržení kondice, ne trénink, i podprůměrný jezdec. Kůň je málo závislý na kvalitě terénu (bláto, brody, oranice) Zvětší se akční rádius Lepší kontakt s přírodou – setkání se zvířaty Romantika + výchova lidí (vztah ke zvířeti = vztah k člověku)

4 Cíle (aspekty) 1) vzdělávací – poznání krajiny, vědomosti o přírodě, počasí, chování koní, péče o koně, historie, kultura 2) výchovný – nutnost spolupráce s koněm i lidmi, omezení potřeb (skromnost), péče o koně (pracovitost), vztah ke zvířatům 3) zdravotní – čistý vzduch + pohyb = zdraví a odolnost - rehabilitační a léčebný proces – páteř, deprese neurózy - korekce chybného držení těla, zpevnění svalstva

5 Formy 1) vyjížďky = ježdění v terénu, 1 – 4 hod., 7 – 30 km. Jistota v sedle, pravidla ježdění v terénu, relaxace koní (rovnováha, šlachy, chodivost). 2) výlety = celý den, 30 – 70 km, je nutná pečlivá příprava, cesty, koní a lidí.

6 Formy 3) putování na koni = spojení několika túr (náročné, pečlivě připravit) A) hvězdicovité – se základny do okolí (kvalitní ustájení koní) B) řetězovité – příprava cesty, ustájení, ubytování, krmení, doprovodné vozidlo x povoz x nákladní kůň x naložení koní pod jezdci Improvizace je jen pro zkušené jezdce s výborně připravenými koňmi.

7 Výběr koně Lze využít koně nevhodné pro sport Plemeno nerozhoduje Charakter – nelekavý, nekopavý, snášenlivý Zdraví – otužilý, zdravé nohy a kopyta, dobře krmitelný Ne hřebec – nutnost neustálé pozornosti Dobře přiježděný včetně couvání, stání v klidu, ustupování na holeň ! Klidný kůň je zárukou bezpečnosti !

8 Sedlání Lépe sedlo kozlíkové než anglické Stavbu sedla určuje: 1) kůň – tvar hřbetu, kohoutku – anglické sedlo lze docpat, kozlíkové nemá vycpávky – tvar kostry 2) jezdec – délka stehen, hmotnost, vkus, pohlaví 3) účel – ovlivní hmotnost, tvar a úpravu sedla ! Po dosednutí jezdce volný kohoutek a prostor nad páteří. Pozor na westernová sedla. Quarter má široký a krátký hřbet!

9 Sedlové doplňky Třmeny – těžké, prostorné, funkční zámky nebo bezpečnostní třmeny či tapaderos. Podbřišník – nejlépe provazový, dnes i neopren (údržba). Sedlová podložka – složená pokrývka, dobře upravit. Brašny – upevněné tak, aby neplácaly v klusu. Umělá hmota nesmí ležet na koni, plátno je nevhodné. Bandalír – obsahuje přikrývku, plášť do deště, rezervní oblečení. Upevnit na sedlovou podložku.

10 Sedlové doplňky Poprsník – jen pokud je to nutné. Podocasník – hlavně v horském terénu. Vojenská sedla mají tendenci klouzat dopředu. ! Čím více řemení, tím větší nebezpečí odření koně.!

11 Potřeby na táboření Všechno potřebné s sebou. Těžké věci dolů a měkké k sedlu. Párové brašny mají mít stejnou hmotnost. Jezdec nenese nic. Dobré upevnění a vhodný obal – vertikální pohyb.

12 Nákladní sedla Kozlíková konstrukce pro upevnění nákladu. Musí mít poprsník a zadní zádržný řemen. Sedlo dobře podložené. Pečlivé rozdělení a upevnění nákladu – max. 120 kg. Nákladní kůň má větší zatížení – jezdec v terénu vyvažuje a může i sesednout.

13 Uzdění Hakamore – bosal a mékaté Uzdečka nebo uzda + ohlávka s provazem na uvázání Provazová ohlávka ! Kůň musí být za každé situace ovladatelný – nejsme na široké prérii, ale v civilizaci. !

14 Oblečení na turistiku Účelné, pohodlné, pevné, bezpečné a estetické „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Boty s podpatkem, klobouk, dlouhé chapsy, plášť do deště (ne igelit). Vybírat barvy zapadající do přírody.

15 Zásady jízdy v terénu Podle velikosti skupiny zástup, dvojstup, houf. V čele zkušený jezdec, na konci rovněž. Dodržovat hierarchii koní a vzdálenosti. Tempo podle průměrného koně – jinak nutno dobíhat – únava. Pokyny od vedoucího jezdce pravou rukou. Neustále sledovat okolí a své spolujezdce. Při nezvyklých situacích odvést pozornost koně (zaměstnat ho). Pokud jezdec spadne nehonit koně. Dodržovat pravidla provozu včetně osvětlení skupiny.

16 Vyjížďky Převážně krokem a klusem, střídat po 10 – 15 minutách. Nejezdit po polních a lesních kulturách. Dlouhé tratě Se zdravým koněm - bez bandáží První a poslední km krokem Jezdec dává pozor a rozhoduje o tempu Překážky obcházet nebo přelézat Neunavit koně - šetřit ho V létě jezdit za chládku Nejdříve se postarat o koně, pak o sebe

17 Desatero na závěr 1) Nasednutím na koně vážíte 600 kg a měříte 2,75 m 2) Neriskovat – nejste na závodech se sanitkou 3) Mít na paměti etologii koní – zabránit panice koně 4) Nežádejte od koně víc než může – zranění 5) Starejte se o koně – vrátí se to, postará se o vás, lze jít i pěšky

18 Desatero na závěr 6) Vždy ve střehu a v klidu (alkohol) 7) Kontrola výstroje před jízdou. Pozor na el. proud. 8) Vzdálenost mezi koňmi i při odpočinku. Není to dostih. 9) Zlepšovat odborné vzdělání i fyzickou připravenost jezdce. 10) Soběstačnost a ochota pomáhat. Etika sportovce.


Stáhnout ppt "Jezdecká turistika x agroturistika. Agroturistika – nabídka pobytu na venkově + poučení + aktivita Jezdecká turistika – využívá koně jako dopravní prostředek."

Podobné prezentace


Reklamy Google