Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 FUNKCE BÍLKOVIN

4 Bílkoviny jsou makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale i dusíku, popř. síry a fosforu. Jsou základní látkou všech organismů.

5 Co je to bílkovina a proč ji potřebujete http://www.youtube.com/watch?v=YS76_yYdnO A

6 Bílkoviny vznikají v organismech z aminokyselin. Ke spojování molekul aminokyselin dochází tak, že karboxylová skupina jedné molekuly reaguje s aminoskupinou druhé molekuly a odštěpuje se voda. Počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin.

7 Funkce bílkovin: Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce: ● Stavební (kolagen, elastin, keratin) ● Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) ● Zajišťující pohyb (aktin, myosin) ● Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) ● Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)

8 Kolagen ● Kolagen je skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. ● Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. ● V současnosti je známo nejméně 27 rozdílných typů kolagenů. ● Kolagenové choroby tj. choroby charakteristické patologickými či degradačními formami kolagenu postihují např. srdce, cévy, svaly a kůži. ● Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu.

9 KOLAGEN - PEVNOST - INTEGRITA - STRUKTURA

10 Hemoglobin ● Hemoglobin (zkratka Hb) je červený transportní metaloprotein červených krvinek obratlovců a některých dalších živočichů. ● Hlavní funkcí hemoglobinu je transport kyslíku z plic nebo žaber do tkání a opačným směrem odstraňování oxidu uhličitého z tkání do plic.

11

12 Imunoglobulin ● Protilátka (imunoglobulin) je protein, který je schopen jako součást imunitního systému identifikovat a zneškodnit cizí objekty (bakterie a viry) v těle. ● Protilátky jsou nositeli humorální imunity. http://www.youtube.com/watch?v=6eWi_fpOYX Q

13 POUŽITÉ ZDROJE: ● Co je to bílkovina a proč ji potřebujete. Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2013-06-08]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=YS76_yYdnOA ● Funkce bílkovin. In: Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-06-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina#Funkce_b.C3.ADlkovin ● KOLAGEN - PEVNOST - INTEGRITA - STRUKTURA. In: Www.orling.cz [online]. 2013 [cit. 2013-06-08]. Dostupné z: http://www.orling.cz/cz/kolagen/kolagen-pevnost-integrita- struktura.html ● Hemoglobin. In: Library.thinkquest.org [online]. 2013 [cit. 2013-06-08]. Dostupné z: http://library.thinkquest.org/2935/Natures_Best/Nat_Best_High_Level/Circulatory_Net_Page s/Circulatory_page.html ● Imunoglobulin Molecule Roataion in Pymol. In: Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2013- 06-08]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=6eWi_fpOYXQ


Stáhnout ppt "Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google