Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník"— Transkript prezentace:

1 Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KOVY - ŽELEZO, HLINÍK Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 Železo Fe – Ferum Železo patří mezi nejvíce zastoupené kovy na zemi i ve vesmíru. Má své nezastupitelné místo v lidském organismu jako mikrobiogenní prvek (vyskytuje se v něm ve velmi malém množství: asi 4-5 g) Železo je lidstvu známo již od pravěku.

4 Základní vlastnosti železa
Železo patří mezi přechodné kovy. Nejčastěji se vyskytuje s oxidačním číslem III, kdy je nejstálejší. Je součástí tzv. triády železa: Fe, Co, Ni Je světle šedé barvy a na vzduchu velmi rychle podléhá korozi a mění svou barvu v oranžovou. Patří mezi feromagnetické prvky.

5 Získávání železa Ryzí železo se v přírodě téměř nenachází, získává se převážně z rud - hematitu (Fe2O3) a magnetitu (Fe3O4). Z rud společně s dalšími přísadami se surové železo průmyslově vyrábí ve vysokých pecích. Vytavené se dále používá na výrobu dvou nejznámějších slitin s uhlíkem – oceli a litiny.

6 Využití železa

7 Železo se používá především ve formě slitin pro výrobu nejrůznějších kovových součástek a plechů.
Železo má svou nezastupitelnou úlohu také ve stavebnictví i rozvodu energie. Železo přenáší v lidském těle v hemoglobinu kyslík z plic do tkání.

8 Hliník Al - Aluminium Hliník patří k nejrozšířenějším prvkům a je vůbec nejvíce zastoupeným kovem na zemi. V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách a to především v bauxitu (Al2O3·2 H2O) nebo kryolitu (Na3[AlF6]).

9 Vlastnosti hliníku Jedná se o stříbro šedý měkký kov.
Má vysokou hustotu a je velmi dobrým vodičem elektrického proudu. Na vzduchu se pokrývá tenkou vrstvou Al2O3 (oxid hlinitý) a tak je chráněn před korozí. Může reagovat s kyselinami i zásadami, je tedy amfoterní.

10 Využití hliníku Díky dobrým vodivostním vlastnostem se uplatňuje jako vodič. Pro výrobu různých obalů (alobal, plechovky) a krytů.

11 Hliník je také hojně využíván pro výrobu slitin - např. duralu.
Hliník také může být využíván pro výrobu nádobí, dnes je už však prokázané, že to není zdravé. Podobně jako stříbro je také nanášen ve velmi tenké vrstvě na CD nebo DVD nosiče.

12 Úkoly Jaké je nejčastější oxidační číslo železa?
III V jaké sloučenině je železo nejvíce zastoupeno v lidském těle? Hemoglobin Podléhá hliník korozi? Co je to koroze? Ne. Koroze je postupné rozrušení kovů, či jiných látek vlivem okolního prostředí.

13 Použité zdroje Železo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z: Hliník. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Alto horno antiguo Sestao.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Aluminium-4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník"

Podobné prezentace


Reklamy Google