Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Dagmar Muzikářová

2 ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře Propojení: potvrzení poznatků z fyziky, praktické dovednosti, vlastní předpoklad, propojení s běžným životem, zopakování postupů při práci s chemikáliemi a laboratorním nádobím IBSE – 1. úroveň – potvrzující bádání

3 ROZPOUŠTĚNÍ MANGANISTANU Při pokusu pozorovaný jev se nazývá difúze a je důkazem, že látky se skládají z částic, které jsou v neustálém pohybu. Difúze je samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice látky druhé.

4 PRONIKÁNÍ VŮNĚ (ZÁPACHU) PROSTOREM Jestliže otevřeme nádobku s octem, lihem a parfémem, brzy ucítíme zápach či vůni těchto látek. Je to proto, že jejich částice pronikají do vzduchu, který vdechujeme.

5 PRONIKÁNÍ ČÁSTIC VODY DO VEJCE Ponořením slepičího vejce do octa dojde k odvápnění skořápky. Blána na jeho povrchu je pak propustná pro vodu, která proniká dovnitř a vejce tak zvětšuje svůj objem. I zde probíhá difúze.

6 MÍSENÍ LÁTEK O RŮZNÉ VELIKOSTI ČÁSTIC Při mísení různých kapalných látek má výsledný roztok menší objem, než je součet objemů výchozích látek. Částice různých látek se od sebe liší velikostí a smícháním lépe vyplní prostor.

7 PROČ TÍMTO ZPŮSOBEM? Lepší fixace učiva zapojením více smyslů Průběžné zopakování laboratorního nádobí a dodržování postupů před náročnější úlohou Skupinová práce (preferuje daltonská výuka) Materiálově a časově nenáročné (1 vyučovací hodina) Bezpečné (výjimkou jsou jedinci citlivější na kontakt s manganistanem a zápach octa či lihu)

8 PRACOVNÍ LIST Podrobný popis jednotlivých úkolů Pomůcky a chemikálie Teoretické otázky Shrnutí a závěry získané po provedení pokusů Hodnocení skupinové práce Dotaz na případné problémy PRACOVNÍ LIST

9 METODICKÉ POZNÁMKY (příprava) Rozdělit žáky do skupin (max. 4) Připravit pomůcky a zkoumané látky v dostatečném množství Zajistit kopie pracovních listů „Naložit“ vejce do octa s dostatečným předstihem (stačí 1-2 ks na třídu) Připravit nádoby na smíchané „částice“ (hrách, mák)

10 METODICKÉ POZNÁMKY (práce v hodině) Motivace žáků k danému úkolu Objasnění zadání a postupu práce Připomenutí bezpečné práce v chemické učebně či laboratoři Pokyny pro skupinovou práci (komunikace mezi sebou, rozdělení si úkolů, tvorba zápisu…) Možnost obrátit se s problémem na vyučujícího

11 ZDROJE www.woman.websnadno.cz http://www.ped.muni.cz/wchem/CHEMICKE_DIDAK TICKE_HRY/Jak_to_nedelat.htm http://www.ped.muni.cz/wchem/CHEMICKE_DIDAK TICKE_HRY/Jak_to_nedelat.htm www.dumy.cz Doc. RNDr. Beneš, P., CSc.; PhDr. Pumpr, V., CSc.; doc. RNDr. Barnýr, J.,. CSc.: Základy chemie 1. Praha: Fortuna, 2002, 46 str. ISBN 80-7168-720-0


Stáhnout ppt "Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře."

Podobné prezentace


Reklamy Google