Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Přemýšlejte a vysvětlete: Proč můžeme vzduch stlačit a vodu nebo ocel ne? Proč voda mění snadno svůj tvar a ocelová kulička si svůj tvar zachovává? Tyto otázky si kladli už starořečtí filozofové. Začali tušit, že různé vlastnosti látek souvisejí s tím, že všechny látky jsou složeny z nepatrných částic. To bylo velmi obtížné dokázat, když tyto částice nemohli vidět. Proč jsou plyny rozpínavé?

3 Dělení látek Rozstříknutí vody na malé kapky Voda v nádobě se rozstřikuje na malinké kapky.

4 Jak vysvětlíte tento experiment? Na dno sklenice dáme sbalený sáček s čajem a zatížíme ho, aby zůstal u dna. Pak do sklenice opatrně nalijeme studenou vodu. Co se stane po několika dnech? Jak vysvětlíme, že se voda postupně obarví čajem, i když vodou vůbec nemícháme? Protože částice látek se neustále neuspořádaně pohybují. Těmto jevům (obarvování čaje, rozpouštění cukru ve vodě, voňavka ve třídě) říkáme DIFUZE (tj. samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice druhé látky). (probíhá v kapalinách, plynech; v pevných látkách také, ale velmi pomalu).

5 Další příklad difuze:


Stáhnout ppt "LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google