Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě."— Transkript prezentace:

1

2

3 Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě na proces trávení – podporuje trávení  Některé koření na druhou stranu působí dráždivě – proto by se nemělo podávat malým dětem, starým a nemocným lidem  Koření by se mělo skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyprchala jeho vůně

4  Koření se dělí podle několika hledisek: 1. Rozdělení koření podle toho, ze které části rostliny pochází a. Kořeny a oddenky (kurkuma, zázvor, puškvorec) b. Květy (šafrán, kapary, hřebíček) c. Listy (bobkový list, tymián, majoránka) d. Plody a semena (paprika, kmín, pepř, nové koření, jalovec, vanilka, anýz, fenykl) e. Kůra (skořice) 1. Rozdělení koření podle způsobu úpravy a. Koření mleté b. Koření drcené c. Koření celé

5 1. Rozdělení koření podle původu a. Domácí – anýz, fenykl, paprika, majoránka, jalovec, oregáno, tymián, saturejka, libeček, kopr b. Dovážené – bobkový list, nové koření, muškátový oříšek a květ, pepř, badyán 1. Rozdělení koření podle vlivu na zdraví člověka a. Zdraví prospěšné – dobromysl (oregano), šalvěj, majoránka, b. Zdraví škodlivé – dráždivé koření – např. pálivá paprika, pepř, chili c. S neutrálním dopadem na zdraví – skořice, vanilka, kmín

6 Pepř  Vyskytuje se jako: pepř bílý, zelený, červený a černý – jedná se pouze o různé stupně zralosti plodů téže rostliny  Jedná se o plod tropického keře pepřovníku černého, roste v Asii, dovoz Indie, Indonézie  Používáme plody, kterými jsou drobné bobule uspořádané do hroznů  Pepř zelený – jsou nedozrálé bobule  Pepř červený – vyšší stupeň zralosti  Pepř černý - zralé bobule  Pepř bílý – vzniká máčením červených bobulí  Pepř působí jako afrodisiakum, je močopudný, zrychluje činnost srdce  Vysoké dávky nejsou vhodné – je dráždivý

7 Pepř

8 Kmín  Kmín římský Obsahuje silici, která působí příznivě na trávicí trakt – zejména proti nadýmání. Jedno z nejstarších koření Přidává se do pečiva, vyrábí se z něj likéry, polévky, omáčky  Kmín kořenný (luční) Používá se zejména v arabských zemích, má výraznější, mírně nahořklou chuť

9 Kmín

10 Paprika  Původem pochází paprika ze střední a jižní Ameriky, do Evropy ji přivezl Kolumbus  V Evropě ji pěstuje Maďarsko a Slovensko – pěstuje se zde asi 7 druhů různých paprik  Dalším významným pěstitelem je Španělsko  Paprika pálivá obsahuje větší množství alkaloidu kapsaicinu  Papriku sladkou používáme do masitých jídel, omáček, slaného pečiva, uzenin, směsí koření  Je základní složkou všech gulášů  Papriku pálivou používáme omezeněji – dráždí trávicí trakt

11 Paprika

12 Hřebíček  Pochází z ostrovů Indonézie, jedná se o nerozvinuté poupě hřebíčkovce kořenného  Kvalitní hřebíček má světle hnědou barvu, pokud je barva černá – je už starý  Hřebíček má antiseptické a lokálně anestetické účinky – obsahuje silici eugenol  Hřebíček se dříve využíval pro své anestetické schopnosti v zubním lékařství a jako kloktadlo  Pro svou nasládlou chuť se používá převážně do sladkých pokrmů (ovocné kompoty, červená řepa, pudinky, rýžový nákyp) a dále se hodí také k hovězímu masu

13 Hřebíček

14 Badyán  Pěstuje se v Asii – Čína, Japonsko, Filipíny  Jedná se o souplodí stromu badyáníku pravého  Obsahuje velmi cenné silice  Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, při výrobě parfémů  Má léčivé účinky - zklidňuje trávicí trakt a podporuje trávení. Používá se při revmatizmu a v minulosti se používal jako lék proti virózám  Má jemnou kořenitou a nasládlou chuť, připomíná anýz  Použití – do perníků, do kompotů, pečivo, používá se i k masu v asijské kuchyni

15 Badyán

16 Nové koření  Jedná se o nedozrálé bobule keře pimentovníku – bobule nesmí být zralé, protože nové koření by pak nemělo správnou vůni  Bobule se sklízí zelené a suší se na slunci a tím hnědnou  Nové koření se také nazývá jamajský pepř  Roste v tropech střední a jižní Ameriky  Nové koření podporuje trávení a působí proti nadýmání  Obsahuje tzv. pimentovou silici  Nové koření se používá do polévek, paštik, omáček, do marinád, k hovězímu masu, zvěřině, drůbeži, do uzenin, při nakládání hub, zeleniny, okurek.

17 Nové koření

18 Anýz  Pěstuje se v teplejších oblastech - středomoří, Asie  Jedná se o plod (dvounažka zelenošedé, žluté barvy)  Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu  Má léčivé účinky - zklidňuje trávicí trakt a podporuje tvorbu žluči, snižuje tvorbu plynů  Má jemnou kořenitou a nasládlou chuť, obsahuje asi 3 % silice  Použití – do perníků, pečiva (anýzové sušenky), výroba léčivých čajů, likérů, součástí kari koření, při konzervaci červené řepy, zelí

19 Anýz

20 Fenykl  Pěstuje se v teplejších oblastech - středomoří, Asie  Jedná se o plod (dvounažka), podobá se anýzu a kopru  Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu  Má léčivé účinky - zklidňuje trávicí trakt, snižuje tvorbu plynů, podporuje tvorbu mléka u matek, podporuje odkašlávání  Má jemnou nasládlou a lehce štiplavou chuť, obsahuje silici anetol  Použití – výroba léčivých čajů, likérů, přidává se do sladkého pečiva, opět při zavařování červené řepy, více ho používá italská a francouzská kuchyně – rybí polévky, maso

21 Fenykl

22 Skořice  Jedná se o kůru tropického stromu skořicovníku  Sloupnutá kůra se nechává fermentovat a posléze se suší  Kvalitnější je kůra tenčí, čím je kůra tlustší, tím méně je kvalitní  Zlomky skořice se melou na prášek  Chuť kořeněná, nasládlá  Použití - v potravinářství do sladkých pokrmů (pudinky, kaše, ovocné zavařeniny, pečivo a cukrářské výrobky, likéry), ve farmaceutickém průmyslu a parfumerii

23 Skořice

24 Vanilka  Jedná se tobolku (zralý plod) tropické orchideje  Tobolky se po sklizni nechávají fermentovat a následně se suší  Vanilka má nasládlou chuť, typické vanilkové aroma vytváří esenciální látka vanilin  Vanilka se používá v cukrářské výrobě (moučníky, polevy, krémy), přidává se do sladkého pečiva a sušenek, do likérů, zmrzlin

25 Vanilka

26 Muškátový oříšek a muškátový květ  Muškátový oříšek je semeno tropického stromu muškátovníku  Muškátový květ – obalové vrstvy semena  Muškátový ořech i květ obsahují 30 % škrobu, 30% oleje a kolem 10% silic  Muškátový oříšek má barvu mírně našedlou nebo nahnědlou  Muškátový ořech má halucinogenní účinky, vysoké dávky jsou toxické  Muškátový oříšek se používá do polévek, omáček, k masu (telecí, skopové)  Muškátový květ má mírně nahnědlou nebo žlutou barvu  Muškátový květ se používá do kynutého pečiva (např. do vánoček), do likérů, polévek, perníků

27 Muškátový květ

28 Muškátový oříšek

29 Použitá literatura: o ŽÁČEK, Zdeněk. Vůně koření. Praha: Merkur, 1981 o

30 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě."

Podobné prezentace


Reklamy Google