Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU."— Transkript prezentace:

1 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU 2 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 A UTOR Ing. Bc. Štěpánka Jáglová T ÉMATICKÝ CELEK Podnikové činnosti R OČNÍK druhý D ATUM TVORBY 3.3.2013

2 Anotace: Materiál je zaměřený na téma „Nákupní a skladovací činnost“, zejména vysvětlení dílčích činností, které v podniku při zásobovací činnosti probíhají. Metodické pokyny: Materiál slouží pro usnadnění výkladu dané problematiky, žákům současně jako podklad pro poznámky. Na snímku č. 13 jsou uvedené otázky, které slouží pro fixaci probírané látky a současně jako zpětná vazba pro učitele.

3 NÁKUPNÍ A SKLADOVACÍ ČINNOST

4 NÁKUPNÍ ČINNOST Zahrnuje dvě dílčí činnosti: 1.Výběr vhodného dodavatele 2.Samotný nákup zásob

5 2.VÝBĚR VHODNÉHO DODAVATELE Je záležitostí nákupního oddělení Cílem je zajistit co nejlepší dodací podmínky: Cena Kvalita Spolehlivost dodavatele Vzdálenost Množstevní slevy Splatnost faktur Doprava zdarma Obchodní smlouvy (kupní smlouva) mezi dodavatelem a odběratelem se řídí obchodním zákoníkem

6 3. NÁKUP ZÁSOB Praktické provádění činností vyplývajících z kupní smlouvy Zahrnuje určení velikosti jednotlivých dodávek, určení místa dodání, samotné objednávky Způsoby objednávání: Telefonicky E-mailem Poštou Ústně Prostřednictvím zástupců firem Na základě katalogu Vlastní výběr ve skladě

7 4. SKLADOVÁNÍ Samotné skladování se skládá z několika fází: a)Převzetí zásob na sklad b)Uložení zásob a samotné skladování c)Výdej zásob do výroby (spotřeba)

8 A) PŘEVZETÍ ZÁSOB NA SKLAD Nutno zkontrolovat, zda zboží odpovídá smlouvě Při převzetí od řidiče se provádí rámcová kontrola (počet palet + neporušenost obalů) Podrobnější kontrola až při fyzické přejímce zásob na sklad (kvalitativní i kvantitativní kontrola) Základním dokladem pro příjem zásob na sklad je dodací list a poté pak příjemka

9 A) PŘEVZETÍ ZÁSOB NA SKLAD Pokud jsou u zboží zjištěny vady, provádí se případná reklamace Zásady úspěšné reklamace: Vždy písemně Přesné označení zboží (kód a název) Vymezení vad Nárok, který uplatňujeme (např. výměna, sleva)

10 B) ULOŽENÍ A SAMOTNÉ SKLADOVÁNÍ Je nezbytné mít: Vhodné prostory (teplota, vlhkost, prašnost) Palety Skladovací regály Mrazící a chladící boxy Paletizační a vysokozdvižné vozíky

11 B) ULOŽENÍ A SAMOTNÉ SKLADOVÁNÍ Při skladování se provádí kontrola, zda skutečné skladované množství odpovídá dokladům – INVENTARIZACE, která má několik fází: 1.Fyzická inventura 2.Porovnání výsledků inventury se stavem v účetnictví (podle dokladů) 3.Vyčíslení rozdílů (manko, přebytek, shoda) 4.Vysvětlení příčin a vypořádání rozdílů (pojišťovna, odpovědná osoba – hmotná odpovědnost)

12 C) VÝDEJ ZÁSOB DO VÝROBY Probíhá na základě požadavků výrobních útvarů Skladník i přebírající pracovník mají povinnost zásoby při výdeji zkontrolovat Dokladem pro výdej zásob ze skladu je výdejka

13 OTÁZKY NA ZÁVĚR 1.Které faktory je vhodné vzít v úvahu při volbě dodavatele? 2.Jaké výhody/nevýhody jsou spojené s jedním strategickým dodavatelem? 3.Jaký doklad umožňuje provedení kontroly zásob přebíraných na sklad? 4.Na základě kterého dokladu lze zásoby vydávat do spotřeby? 5.Co je vhodné mít na paměti při skladování potravin? 6.Jaké fáze má inventarizace?

14 POUŽITÉ ZDROJE 1.KOČÍ J., ŠAMŠOVÁ L.: Základy ekonomiky pro střední a vyšší hotelové školy. Praha, Fortuna, 2009. 144 stran. 2.Obrázky dostupné na: http://www.carlsbergsrbija.rs/Vesti/Fotogalerija /PublishingImages/Logistika/Logistika_slika_ 7.JPGhttp://www.carlsbergsrbija.rs/Vesti/Fotogalerija /PublishingImages/Logistika/Logistika_slika_ 7.JPG (cit. 3.3.2013) http://ceskyvelkoobchod.cz/files/sklad_obr.jpg http://ceskyvelkoobchod.cz/files/sklad_obr.jpg (cit. 3.3.2013)

15 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU."

Podobné prezentace


Reklamy Google