Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_07_EKO_417_Mus Druh učebního materiáluprezentace Autor Ing. Bohuslav Musil VY_32_INOVACE_07_EKO_417_Mus

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Cukrář PředmětEkonomika Ročník2. ročník Název tematické oblasti (sady)Podnikání, majetek a hospodaření podniku Název vzdělávacího materiáluZásobování Anotace Prezentace slouží k osvojení a procvičení znalostí v tématu podnikání, podnikatel a podnik. Navazuje na prezentaci základních pojmů oběžného majetku a zásob. Má prohloubit a upevnit znalosti žáků v oblasti zásobování. Je určena pro výuku ekonomiky ve 2. ročníku učebního oboru Cukrář. Zhotoveno, (datum/období)27. 12. 2013 Ověřeno9. 5. 2014

3 Zásobování 1

4 1.Plánování a normování materiálových zásob I.Výpočet budoucí spotřeby materiálu II.Bilance materiálu, stanovení počtu dodávek a jejich výše III.Výpočet velikosti zásob 1.Plánování a normování materiálových zásob I.Výpočet budoucí spotřeby materiálu II.Bilance materiálu, stanovení počtu dodávek a jejich výše III.Výpočet velikosti zásob 2

5 I.Výpočet budoucí spotřeby materiálu Existují tři metody: Metoda podle technické dokumentace – lze přesně propočítat a znormovat přípravu výroby. Druhým zdrojem informací je výrobní úkol. Spotřeba = norma spotřeby x počet výrobků Norma spotřeby je spotřeba materiálu na jednotku výkonu (výrobek) Metoda podle výtěžnosti je také méně přesná než metoda první, používá se např. na jatkách, kde je výtěžnost masa daná procentem. Indexní metoda vychází ze spotřeby minulých období.. Budeme-li chtít zvýšit výrobu např. o 10 % bude spotřeba rovněž vyšší o 10 %. Je nejméně přesná. I.Výpočet budoucí spotřeby materiálu Existují tři metody: Metoda podle technické dokumentace – lze přesně propočítat a znormovat přípravu výroby. Druhým zdrojem informací je výrobní úkol. Spotřeba = norma spotřeby x počet výrobků Norma spotřeby je spotřeba materiálu na jednotku výkonu (výrobek) Metoda podle výtěžnosti je také méně přesná než metoda první, používá se např. na jatkách, kde je výtěžnost masa daná procentem. Indexní metoda vychází ze spotřeby minulých období.. Budeme-li chtít zvýšit výrobu např. o 10 % bude spotřeba rovněž vyšší o 10 %. Je nejméně přesná.

6 II. Bilance materiálu Spočívá v porovnání zdrojů zásob a jejich užití. Počáteční zásoba + Nákup = Spotřeba materiálu + Konečná zásoba Zdroje Užití Z uvedeného vyplývá: Nákup = spotřeba + konečná zásoba – počáteční zásoba II. Bilance materiálu Spočívá v porovnání zdrojů zásob a jejich užití. Počáteční zásoba + Nákup = Spotřeba materiálu + Konečná zásoba Zdroje Užití Z uvedeného vyplývá: Nákup = spotřeba + konečná zásoba – počáteční zásoba 3

7 III. Výpočet velikosti zásob MZ = průměrná denní spotřeba x dodací lhůta + PZ MZ = minimální zásoba (velikost zásob, pod níž by stav na skladě neměl klesnout.) PZ = pojistná zásoba (rezerva při výpadku dodávky, větší spotřebě apod.) Maximální zásoba = maximální stav zásob, které jsou přípustné (hrozí prošlé záruční lhůty, zbytečně utopené peníze) III. Výpočet velikosti zásob MZ = průměrná denní spotřeba x dodací lhůta + PZ MZ = minimální zásoba (velikost zásob, pod níž by stav na skladě neměl klesnout.) PZ = pojistná zásoba (rezerva při výpadku dodávky, větší spotřebě apod.) Maximální zásoba = maximální stav zásob, které jsou přípustné (hrozí prošlé záruční lhůty, zbytečně utopené peníze)

8 2. Zajištění dodavatelů a dodávek, nákup Vhodný dodavatel by měl splňovat určitá kritéria: rozumná cena při vysoké kvalitě spolehlivost rychlost reakce na objednávku častá frekvence dodávek výhodné platební podmínky vhodné podmínky dopravy, balení, apod. 2. Zajištění dodavatelů a dodávek, nákup Vhodný dodavatel by měl splňovat určitá kritéria: rozumná cena při vysoké kvalitě spolehlivost rychlost reakce na objednávku častá frekvence dodávek výhodné platební podmínky vhodné podmínky dopravy, balení, apod.

9 Abychom upřesnili, který dodavatel je pro nás výhodný zašleme všem svoji POPTÁVKU. Případní dodavatelé nám odpoví svou NABÍDKOU. Nabídka je reakcí na naši poptávku a měla by obsahovat informace na které jsme se ptali, popřípadě další, které nám případný dodavatel sděluje. Došlé nabídky posoudíme podle stanovených kritérií a vybere si dodavatele se kterým uzavřeme KUPNÍ SMLOUVU nebo mu pošleme OBJEDNÁVKU. 4

10 3. Doprava a přejímka zásob Zboží od výrobce se dopravuje nejčastěji nákladním automobilem. Dopravu zboží zajišťuje ve většině případů dodavatel sám. Případně si zjedná přepravce - dopravní firmu. Doklady vystavené dodavatelem: dodací list, slouží ke kontrole při přejímce zboží provází zboží od dodavatele k odběrateli faktura, nazývá se také daňový doklad slouží jako doklad pro placení a zúčtování DPH a také pro zanesení do účetnictví Doklad dopravce – nákladní list (přepravní příkaz) 3. Doprava a přejímka zásob Zboží od výrobce se dopravuje nejčastěji nákladním automobilem. Dopravu zboží zajišťuje ve většině případů dodavatel sám. Případně si zjedná přepravce - dopravní firmu. Doklady vystavené dodavatelem: dodací list, slouží ke kontrole při přejímce zboží provází zboží od dodavatele k odběrateli faktura, nazývá se také daňový doklad slouží jako doklad pro placení a zúčtování DPH a také pro zanesení do účetnictví Doklad dopravce – nákladní list (přepravní příkaz)

11 Přejímka je důležitou součástí zásobování. Dodavatel má povinnost při přejímce zkontrolovat, zda dodané zboží odpovídá dodacímu listu (faktuře, nákladnímu listu), které zboží provází. Důkladná přejímka zamezí pozdějším škodám. Materiál, který má být reklamován nesmí být skladován s ostatním materiálem a nesmí být použit k výrobě. Prověřuje se zda výrobky odpovídají údajům z hlediska množství, objemu, hmotnosti apod. (kvantitativní přejímka), dále zjišťujeme zda výrobky odpovídají sjednaným podmínkám, zda jsou kompletní a mají sjednanou jakost, zda jsou k nim přiloženy všechny doklady a zda mají patřičné označení (kvalitativní a sortimentní přejímka). Po provedení přejímky se zboží odsune do skladu a uloží se na patřičných místech. Přejímka je důležitou součástí zásobování. Dodavatel má povinnost při přejímce zkontrolovat, zda dodané zboží odpovídá dodacímu listu (faktuře, nákladnímu listu), které zboží provází. Důkladná přejímka zamezí pozdějším škodám. Materiál, který má být reklamován nesmí být skladován s ostatním materiálem a nesmí být použit k výrobě. Prověřuje se zda výrobky odpovídají údajům z hlediska množství, objemu, hmotnosti apod. (kvantitativní přejímka), dále zjišťujeme zda výrobky odpovídají sjednaným podmínkám, zda jsou kompletní a mají sjednanou jakost, zda jsou k nim přiloženy všechny doklady a zda mají patřičné označení (kvalitativní a sortimentní přejímka). Po provedení přejímky se zboží odsune do skladu a uloží se na patřičných místech.

12 Vady: Vady právní Vznikají, jestliže je zboží zatíženo právem třetí osoby. Například zboží je vyrobeno za použití cizího vynálezu a nebyla zakoupena licence. Vady zboží (služeb) Zjevné x Skryté Odstranitelné x Neodstranitelné Vyřízení reklamačních nároků: Dodání náhradního zboží Dodání chybějícího zboží Odstranění právních vad Oprava zboží Výměna vadného zboží Sleva z kupní ceny Odstoupení od smlouvy Vady: Vady právní Vznikají, jestliže je zboží zatíženo právem třetí osoby. Například zboží je vyrobeno za použití cizího vynálezu a nebyla zakoupena licence. Vady zboží (služeb) Zjevné x Skryté Odstranitelné x Neodstranitelné Vyřízení reklamačních nároků: Dodání náhradního zboží Dodání chybějícího zboží Odstranění právních vad Oprava zboží Výměna vadného zboží Sleva z kupní ceny Odstoupení od smlouvy 5

13 Použitá literatura: KLÍNSKÝ, Petr; MŰNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4. vyd. Praha: EDUKO. ISBN 978-808-7204-375. [ 1, 2, 3, 4, 5] Vlastní foto autora Zdroje: http://www.jakpodnikat.cz/zasoby.php http://business.center.cz/business/pravo/zakony/ Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google