Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.09 Prodej Vytvořeno:05. 02. 2013 Ověřeno: 28. 02. 2013 Třída: 4.OA

2 Prodej Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:skladování, skladová evidence, plánování prodeje, personální zajištění, odběratel, expedice, fakturace Anotace: Materiál je určen pro výuku obchodní a prodejní činnosti v rámci podnikové ekonomiky.

3 Prodej (odbyt) Je součástí marketingu. Operativní činnosti při prodeji: ● skladování hotových výrobků a jejich evidence ve skladu prodeje ● plánování prodeje ● personální zabezpečení prodeje ● jednání s odběrateli ● uzavírání kupních smluv

4 Prodej - pokračování ● vyřizování reklamací ● expedice a fakturace ● evidence a hodnocení prodeje ● obchodně technické služby

5 Skladování výrobků Probíhá ve skladech prodeje. Zde se kompletují (ale nemontují ), označují a balí. Sleduje se optimální množství skladovaných výrobků.

6 Skladová evidence Příjem→ příjemka Stav zásob → skladní karta výrobku Výdej → výdejka

7 Plánování prodeje Základem jsou marketingové plány každého výrobku. ∑ všech marketingových plánů = plán prodeje Plán prodeje formou bilance: musíme dostat do souladu potřeby (co bychom prodali) a zdroje (vyrobíme,nakoupíme).

8 Personální zajištění prodeje 1. zásilková služba 2. vyškolený prodejní personál – obchodní cestující (zaměstnanec podniku), prodavač v maloobchodě, merchandiser (zaměstnanec podniku, který se stará o maloobchody, popř. velkoobchody v určité lokalitě), key acount, starající se o nejdůležitější zákazníky 3. obchodní zástupci, dealeři – nejsou zaměstnanci podniku

9 Jednání s odběrateli individuální veletrhy,výstavy burzy dražby (aukce) Dokumentace: kupní smlouva, smlouva o dílo

10 Expedice a fakturace Expedice = vydání hotových výrobků ze skladu do prodeje. Doklady: dodací list, faktura. Faktura je daňový doklad a zároveň účetní doklad.

11 Evidence prodeje Kniha odeslaných faktur – sleduje komu a v jaké částce bylo prodáno zboží, úhrada, slouží k inventuře pohledávek. Je povinnou evidencí v soustavě účetnictví.

12 Hodnocení prodeje celkový prodej v penězích celkový prodej v naturálních jednotkách prodej nejdůležitějších výrobků provozní zisk, a další

13 Obchodně technické služby OTS → poradenství, katalogy, zaškolování, servis, doprava zboží, zapojení a instalace, náhradní díly, reklamace.

14 Opakování 1. Vyjmenujte činnosti při prodeji. 2. Kdo je dealer? 3. Komu je určen velkoobchod? 4. Kdo je to key account? 5. O co se stará útvar OTS?

15 Odpovědi na otázky 1. S kladování hotových výrobků, plánování prodeje,personální zabezpečení prodeje, jednání s odběrateli, uzavírání kupních smluv, vyřizování reklamací,expedice a fakturace, evidence a hodnocení prodeje, obchodně technické služby. 2. Samostatný podnikatel. 3. K zásobování maloobchodu. 4. Zaměstnanec podniku, který zajišťuje nejdůležitější zákazníky. 5. OTS zajišťuje další činnosti spojené s prodejem.

16 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google