Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor."— Transkript prezentace:

1 C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT.0511.1C Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZpracování surovin a materiálů Vzdělávací oborCukrářské technologie Vzdělávací okruhPevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace seznamuje žáky s výrobky z lineckých těst. Prezentaci lze rozdělit do více vyučovacích hodin. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Linecký koláček, košíček s ořechovou náplní, košíček s ovocem a máslovou náplní, linecké výrobky s máslovou náplní. Datum12. 12. 2012

2 11. V ÝROBKY Z LINECKÝCH TĚST

3 O SNOVA 1. Linecké kolečko – složení, charakteristika, výrobní postup 2. Linecký košíček s ořechovou náplní – složení, charakteristika, výrobní postup 3. Linecký košíček s ovocem a máslovou náplní – složení, charakteristika, výrobní postup 4. Linecké výrobky s máslovou náplní – charakteristika 5. Další výrobky z lineckého těsta 6. Kontrolní otázky 7. Seznam použité literatury a zdrojů

4 1. L INECKÝ KOLÁČEK Složení Linecké kolečko - korpus Ovocná náplň Moučkový cukr na posypání Charakteristika o Výrobek trvanlivějších charakteru. o Chuť lineckého korpusu je doplněná chutí ovocné náplně. o Tvar koleček, obdélníčků nebo jiných pravidelných tvarů.

5 L INECKÝ KOLÁČEK Výrobní postup - z vyváleného plátu těsta se tvořítkem vykrojí tvary koleček, u poloviny s vykrojeným středem. Po upečení se korpusy s nevykrojeným středem naplní marmeládou, na ně se položí korpus s vykrojeným středem, posypaný moučkovým cukrem.

6 2. L INECKÝ KOŠÍČEK S OŘECHOVOU NÁPLNÍ Složení Linecký košíček - korpus Ořechová náplň CKP tmavá, ředěná Vlašský ořech Charakteristika o Výrobek polotrvanlivého charakteru. o Chuť je po vlašských jádrech, doplněná chutí a vůní rumu a vanilínu. o Výrobek kuželovitého tvaru, který je potažen v CKP a na povrchu je dozdoben čtvrtkou jádra vlašského ořechu nebo vlašským ořechem strouhaným.

7 L INECKÝ KOŠÍČEK S OŘECHOVOU NÁPLNÍ Výrobní postup - do korpusů lineckých košíčků se nastříká sáčkem a trubičkou ořechová náplň. Po ztuhnutí náplně se horní část košíčků potáhne upravenou CKP a na povrch se zdobí čtvrtkou jádra vlašského ořechu.

8 3. L INECKÝ KOŠÍČEK S OVOCEM A MÁSLOVOU NÁPLNÍ Složení Linecký košíček - korpus Žloutkový máslový krém Ovoce Agarová poleva, upravená Charakteristika o Chuť po žloutkovém krému a ovoci, doplněnou chutí lineckého korpusu. o Výrobek kuželovitého tvaru, povrch košíčku je zdoben ovocem a potažen agarovou polevou. o Výrobek je určený k rychlé spotřebě.

9 L INECKÝ KOŠÍČEK S OVOCEM A MÁSLOVOU NÁPLNÍ Výrobní postup - do vychladlých košíčků se nastříká žloutkový máslový krém a naskládá se čerstvé nebo kompotové ovoce. Ovoce i náplň se po zatuhnutí zalije upravenou agarovou polevou.

10 4. L INECKÉ VÝROBKY S MÁSLOVOU NÁPLNÍ Charakteristika  Různé tvary (oválky, srdíčka,…)  Dvě vrstvy korpusu spojené máslovým krémem  Na povrchu potaženy v upravené CKP nebo v tukové polevě  Zdobení – máslový krém, polevy, jádroviny…  Linecké těsto základní nebo kakaové

11 5. D ALŠÍ VÝROBKY Z LINECKÉHO TĚSTA Linecké výrobky s ovocnou náplní a máslovým krémem Linecké košíčky s bílkovým ochuceným krémem Linecké ovocné řezy Ledové řezy Linecké kokosové řezy Moravské tyčinky Linecké pečivo dvoubarevné…

12 6. K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaké náplně používáme do lineckých korpusů? 2. Jaké výrobky znáš z lineckých košíčků? 3. Jaká je trvanlivost lineckého košíčku s ořechovou náplní? 4. Jaký je výrobní postup lineckého kolečka?

13 7. S EZNAM POUŽITÉ LITERATURY A ZDROJŮ : BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073- 86-6 PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní


Stáhnout ppt "C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor."

Podobné prezentace


Reklamy Google