Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv."— Transkript prezentace:

1 Je jejich stahování legální nebo nelegální??

2 Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv. duševního vlastnictví. Tvůrcům poskytuje po jistou omezenou dobu určitá výlučná práva k jejich dílům, vymezena zákonem.

3 Autorské dílo a Autor Autorské dílo je dílo literární, umělecké nebo vědecké Musí být jedinečným výsledkem autora musí být vyjádřeno v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě Autor je fyzická osoba, která dílo vytvořila V případě spoluautorství všichni autoři společně a nerozdílně Autorská práva získává autor automaticky vytvořením díla.

4 Výjimky z ochrany Je dovoleno volně užívat úřední díla a výtvory tradiční lidové kultury, není- li známo jméno autora. Jakékoli dílo kromě počítačového programu či elektronické databáze smí kdokoli pro svou osobní potřebu konzumovat, zhotovit záznam, rozmnoženinu či napodobeninu Takto vzniklé rozmnoženiny nesmí být použity k jinému účelu

5 Autorské poplatky Jsou poplatky za kopírování pro osobní potřebu, je to speciální daň, která se účtuje při koupi nahrávacích médií (prázdná CD, DVD, MP3 přehrávače…) placená kolektivnímu správci práv (v ČR např. Ochranný svaz autorský, Intergram, Ochranná asociace zvukařů).

6 1. Dotazník I. Stahujete na internetu? II. Myslíte, že je legální stahovat na serverech jako např. uloz.to.cz? III. Co nejčastěji stahujete? a) Hudbu b) Film c) Knihy

7 I. Stahujete na internetu?

8 II. Myslíte si, že je legální stahovat na serverech jako např. uloz.to.cz?

9 III. Co nejčastěji stahujete? a. Hudbab. Film c. Knihy


Stáhnout ppt "Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv."

Podobné prezentace


Reklamy Google