Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KROKODÝLI JSOU VELMI STARÝM ŘÁDEM PLAZŮ, MEZI KTERÉ PATŘÍ KROKODÝLI, ALIGÁTOŘI, KAJMANI A GAVIÁLOVÉ. JSOU TO PREDÁTOŘI ŽIJÍCÍ V TROPICKÝCH OBLASTECH.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KROKODÝLI JSOU VELMI STARÝM ŘÁDEM PLAZŮ, MEZI KTERÉ PATŘÍ KROKODÝLI, ALIGÁTOŘI, KAJMANI A GAVIÁLOVÉ. JSOU TO PREDÁTOŘI ŽIJÍCÍ V TROPICKÝCH OBLASTECH."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 KROKODÝLI JSOU VELMI STARÝM ŘÁDEM PLAZŮ, MEZI KTERÉ PATŘÍ KROKODÝLI, ALIGÁTOŘI, KAJMANI A GAVIÁLOVÉ. JSOU TO PREDÁTOŘI ŽIJÍCÍ V TROPICKÝCH OBLASTECH AFRIKY, ASIE, AMERIKY I AUSTRÁLIE. JEJICH POTRAVOU JSOU RŮZNÍ OBRATLOVCI, KTERÉ LOVÍ, ANEBO SE ŽIVÍ NA JEJICH MRŠINÁCH. VLASTNÍM ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍM KROKODÝLŮ JE VODA, VYHLEDÁVAJÍ NEJRADĚJI POMALÉ ŘÍČNÍ TOKY A JEZERA. KROKODÝLI JSOU MOHUTNÍ PLAZI S DLOUHÝM SILNÝM OCASEM. TĚLO KROKODÝLŮ JE KRYTO ROHOVITÝMI ŠTÍTY, POD KTERÝMI LEŽÍ KOSTĚNÉ DESKY. OČI JSOU NA SVRCHNÍ STRANĚ HLAVY V JEDNÉ ROVINĚ S UŠIMA A NOZDRAMI. MOHOU SE TAK NEPOZOROVANĚ PŘIBLÍŽIT AŽ KE KOŘISTI, PROTOŽE ZBYTEK TĚLA JE POTOPEN. KDYŽ SE KROKODÝLŮM VYLOMÍ NĚJAKÝ ZUB, JE NAHRAZEN ZUBEM, KTERÝ VYRŮSTÁ POD NÍM.

5 Krokodýli — 4. dolní zub je viditelný i při zavřené tlamě Aligátoři a kajmani — 4. dolní zub při zavřené tlamě není vidět. Odlišným znakem je také jejich čenich, který má u aligátorů tvar písmena U a čenich krokodýlů připomíná spíše písmeno V.

6

7

8 Větší kořist loví tak, že se k ní pomalu přikrade pod vodou a pak pomocí ocasu prudce vyrazí a nic netušící oběť chytí a okamžitě se ji snaží stáhnout pod vodu, kde ji utopí. Krokodýl má obrovskou sílu stisku.

9 Samice klade 20 až 80 vajec. Po vylíhnutí malí krokodýlci vydávají zvláštní zvuky, které přivábí matku a s ní ale také predátory. Matka mláďata odnáší v tlamě z hnízda do vody, kde je ještě nějakou dobu hlídá. V současnosti patří mezi ohrožené živočichy – jednak kvůli ničení jejich přirozeného prostředí a také kvůli lovu pro jejich kůži.

10 Krokodýli ÚTOČÍ ! !! https://www.youtube.com/watch?v=4h9re1bHt40

11

12 Protože tráví zhruba 18 hodin denně ve vodě, má uzavíratelné ušní boltce a nozdry. Hroší kůže je velmi citlivá na sluneční záření, proto vylučuje načervenalý mazlavý sliz, který pohlcuje UV záření. Při vyschnutí dosahuje hroší kůže extrémní tvrdosti, proto se dříve využívala k broušení diamantů a domorodci ji používali k výrobě štírů. V noci spásají hroší porost na březích, během jedné noci hroch ujde zhruba 10 km a sežere zhruba 40 - 60 kg potravy. Hroch obojživelný je sudokopytník, spolu s prasetem patří do podřádu nepřežvýkavých sudokopytníků. Hroch má zavalité tělo s velkou hlavou s široce rozevíratelnou tlamou. Má krátké, sloupovité nohy se čtyřmi prsty s plovací blánou.

13 Dospělý hroch je skutečný obr. Je jedním z nejtěžších suchozemských savců, spolu s nosorožcem se řadí hned za slona. Obvykle váží 1 - 2 tuny, na výšku měří 1,3 - 1,5 m, na délku 2 - 4 m. Přestože hroch nejraději pohybuje ve vodě zhruba metr hluboké, tak že mu vykukují pouze oči a nozdry a působí nemotorně, dokáže výborně plavat (uplave až 30 km), je schopen se potopit na 5 minut a na souši se hroch také dovede pohybovat poměrně rychle.

14 Hrošice v mělké vodě porodí jedno, velmi zřídka dvě mláďata. Mládě se musí do 20 sekund po porodu dostat nad hladinu, jinak se utopí.

15 novorozené mládě měří 1m a váží kolem 40 kg

16 dolní špičáky jsou až 30 cm dlouhé Hroch obojživelný je považován za jedno z nejnebezpečnějších afrických zvířat. Samci, nebo samice s mláďaty jsou velmi agresivní a bez varování útočí prakticky na jakéhokoliv vetřelce v jejich teritoriu. Kromě pokousání mnohdy vetřelce přitisknou na strom nebo ho udupou. souboj dvou samců

17 https://www.youtube.com/watch?v=WfrG95GyU9U Souboj hrochů

18

19 KRITICKY OHROŽENÍ LOVEM

20 Nosorožci patří mezi lichokopytníky. V současnosti zahrnují 5 druhů - všechny ohrožené. Mohou dosahovat hmotnosti až 3,6 tun. Nosorožci mají tělo pokryté tvrdými kožovitými pláty silnými až 6cm. Čich a sluch mají velmi citlivý, ale špatně vidí. Jsou samotáři. Vyskytují se v blízkosti vody, rádi se válejí v bahně, což kromě ochlazování slouží hlavně jako ochrana před parazity.

21 Nosorožec dvourohý - černý (v Africe) Nosorožec indický

22 až 1 m

23 Nosorožec jávský Nosorožec sumaterský Přežívá asi 300 kusů, je akutně ohrožen vyhubením. Podle odhadů přežívá na Jávě posledních padesát až šedesát jedinců, a ve Vietnamu dokonce méně než deset.

24

25 Nosorožci jsou v mnoha zemích ilegálně loveni pro svoje rohy, prášek z rohu nosorožce je totiž součástí některých lidových léčiv. Rohy jsou tvořené pevně slisovanými vlákny rohoviny. V Arábii se používají k výrobě rukojetí dýk, v Asii se věří v jejich léčebné účinky, např. proti rakovině, a cena rohoviny je vyšší než cena zlata.

26 Vody TEPLÝCH KRAJIN V okolí veletoků a jezer žijí: PLAZI: Krokodýli: krokodýl, kajman, aligátor, gaviál – v tropech tělo kryjí rohovité a kostěné štíty; loví ve vodě živočichy; ohroženi lovem pro kůži; SAVCI: Lichokopytníci nosorožec – v Africe a Asii, tlustá lysá kůže, kriticky ohrožený - loven pro roh; býložravec Sudokopytníci hroch – v Africe; velké kůlovité zuby; agresivní; přes den ve vodě, v noci se pase na břehu – býložravec

27 Závěr: 1)Kteří plazi žijí v okolí vod teplých krajin? Zařaď je do systému a stručně popiš. 2)Kteří savci žijí v okolí vod teplých krajin? Zařaď je do systému a stručně popiš.


Stáhnout ppt "KROKODÝLI JSOU VELMI STARÝM ŘÁDEM PLAZŮ, MEZI KTERÉ PATŘÍ KROKODÝLI, ALIGÁTOŘI, KAJMANI A GAVIÁLOVÉ. JSOU TO PREDÁTOŘI ŽIJÍCÍ V TROPICKÝCH OBLASTECH."

Podobné prezentace


Reklamy Google