Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plazi-želvy a krokodýli

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plazi-želvy a krokodýli"— Transkript prezentace:

1 Plazi-želvy a krokodýli
Přírodopis 7. tř

2 Vývoj – vyvinuli se před 300 miliony let z obojživelníků (krytolebci).
Ve vodě - ryboještěři Ve vzduchu – ptakoještěři Na souši- veleještěři(dinosauři) a) draví – pohybují se po zadních končetinách např. tyranosaurus b) býložraví – pohybují se po čtyřech Plazi jsou přizpůsobení životu na souši, žijí téměř ve všech prostředích (pevnina, slaná i sladká voda).

3 Stavba těla – tělo je kryto suchou zrohovatělou pokožkou, krunýřem, rohovitými štítky nebo kostěnými destičkami. Nohy jsou krátké nebo chybí, prsty jsou zakončeny drápy. Kostra roste po celý život. Mají proměnlivou tělesnou teplotu.

4 Trávící soustava- - v dutině ústní je jazyk, zuby a vývody slinných nebo jedových žláz. Žaludek může být roztažitelný (hadi). Pak je střevo, konečník a kloaka. Dýchací soustava – mají párové plíce (hadi mají jen pravou).

5 Cévní soustava - srdce má dvě samostatné předsíně a jednu komoru, ve které je už přepážka (u krokodýlů úplná). Oběh je stejný jako u obojživelníků. Vylučovací soustava – v ledvinách se tvoří kašovitá moč, která jde močovody do kloaky.

6 Rozmnožovací soustava
– mají větší mozek, smyslové orgány: dobře vyvinutý čich-Jacobsonův orgán, oči kryté víčky (čočka má schopnost zaostřovat), dobře vyvinuté střední ucho (kromě hadů) Nervová soustava Rozmnožovací soustava – oddělené pohlaví, oplození je vnitřní, většina je vejcorodá, ale některé druhy jsou vejcoživorodé nebo živorodé, samice klade na souši vejce s kožovitou nebo vápenitou skořápkou.

7 ŽELVY Tělo mají krátké, je kryto krunýřem (kostěné desky), na povrchu jsou rohovité štítky. Horní štít je spojen s kostrou. Na ocasu a nohách jsou rohovité štítky a šupiny. Želvy nemají zuby jen rohovité čelisti. Žijí na souši i ve vodě. Jsou dlouhověké.

8 - jižní Evropa, suchozemská, chová se v zajetí
Želva žlutohnědá - jižní Evropa, suchozemská, chová se v zajetí Želva obrovská – Galapágy, dožívá se velkého stáří, 1,5metrů až 200 kg

9 střední Evropa, žije ve stojatých vodách
Želva bahenní- střední Evropa, žije ve stojatých vodách Kareta obrovská – mořská želva, je masožravá, končetiny přeměněné ve veslovité ploutve tělo má pokryto silnou kůží, je podobná karetě, ale je větší Kožatka velká-

10 KROKODÝLI Žijí ve vodách teplých oblastí, mají dlouhý zploštělý ocas a silné končetiny s prsty spojenými plovací blánou. Tělo chrání rohovité štítky. Zuby jsou v zubních jamkách. Mají v srdci úplnou přepážku. Krokodýl nilský žije v Africe, dlouhý až 5 metrů

11 Aligátor severoamerický
– 6 metrů dlouhý, pro kůži se chová i na farmách Kajmani – žijí v jižní Americe, délka asi 2 metry Gaviál indický hlava je protažená v úzké dlouhé čelisti, 7 metru dlouhý


Stáhnout ppt "Plazi-želvy a krokodýli"

Podobné prezentace


Reklamy Google