Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tématický okruh: Zoologie Téma: Plazi 1 – želvy, krokodýli Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva – želvy krokodýli, stručná charakteristika třídy plazů a přehled zástupců. Obsahuje základní údaje k tématu. Text slouží i jako zápis do sešitu. Červeně psaný text je pouze na doplnění jako zajímavost. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 PLAZI 1 želvy, krokodýli

3 teplota těla závislá na prostředí– STUDENOKREVNÍ suchozemský způsob života dýchají plícemi tělo kryto: šupiny štítky štíty krunýř vylučování – moč vylučují jako tuhou bílou hmotu, zadržují vodu v těle

4 Rozmnožování není vázáno na vodu kloaka oplození vnitřní – kopulační orgán („penis“)

5 ŽELVY bezzubé čelisti jsou kryté rohovinou Krunýř z kostěných destiček, obratle a žebra přirůstají ke krunýři. Tělo se může stáhnout do krunýře. suchozemské – rostlinná potrava vodní – živočišná potrava žijí v tropických a subtropických oblastech 200 druhů

6 kareta pravá Kožatka velká může dosáhnout délky až 2 metry a hmotnosti kolem 600 kg. Největší známý exemplář vážil 961 kg.Krunýř je kožovitý se zřetelnými hřebeny. Končetiny jsou ploutvovité bez drápů. Kožatka velká žije v oceánech tropické a subtropické oblasti. Loví převážně medúzy, za kterými se potápí až do hloubky okolo 1000 m. Samice kladou vejce jednou za tři až čtyři roky, a to vždy na stejné písečné pláži, kde se samy narodily. Vylézají z moře za bezměsíčných tmavých nocí na pláže, kde si vyhloubí v písku hnízdo, do kterého snesou až 110 vajec o průměru 5 - 6 cm, ze kterých se po cca 60 dnech vylíhnou malé želvičky.

7 želva nádherná želva žlutohnědá želva bahenní – řeka Morava

8 želva obrovská na Galapágách a Seychelských ostrovech délka krunýře může dosáhnout až 1,5m a váha kolem 200 kg Nejstarší známou želvou byla želva obrovská, chycená jako plně vzrostlá na ostrově Mauritiu roku 1766. žila v zajetí až do roku 1918, tedy 152 let a dosáhla věku pravděpodobně nejméně 180 let.

9 KROKODÝLI chránění tělo kryto šupinami, pod nimi jsou kostěné desky plavou pomocí ocasu, končetiny mají u těla rozmnožování – kladení vajec do jámy nebo hromady listí, samice snůšku hlídá a uvolňuje mláďatům cestu potrava – suchozemští obratlovci, ryby, zdechliny, mláďata do jednoho metru se živí hmyzem, měkkýši, obojživelníky

10 Ve vodě – oči a nozdry nad hladinou - plavání pomocí ocasu, končetiny u těla Souš – krokodýlí slzy – kdyže se sluní, zvlhčují oči 20druhů krokodýli aligátoři kajmani gaviálové(úzký, dlouhý čenich) největší- krokodýl mořský(až 10m) nejmenší- krokodýl vlnatý(120cm)

11 Zdroje: Přírodopis II – RNDr. Ing.L.J. Dobroruka, Mgr.N. Gutzerová,RNdr. L. Havel, Mgr.Z. Chocholoušková, MGr.T.Č. Kučera, SCIENTIA 2003, ISBN 80-7183-302-9 Přírodopis 7 – pracovní sešit – Mgr. Věra Čabradová, RNDr. František Hasch, Mgr. Jaroslav Sejpka, Mgr. Ivana Vaněčková, FRAUS 2005, ISBN 80-7238-424-4


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google