Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Údržba Jablunkovských Šancí V roce 2012 zahájila obec Mosty u Jablunkova údržbu Jablunkovských Šancí. S přispěním dotace z Moravskoslezského kraje na sečení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Údržba Jablunkovských Šancí V roce 2012 zahájila obec Mosty u Jablunkova údržbu Jablunkovských Šancí. S přispěním dotace z Moravskoslezského kraje na sečení."— Transkript prezentace:

1 Údržba Jablunkovských Šancí V roce 2012 zahájila obec Mosty u Jablunkova údržbu Jablunkovských Šancí. S přispěním dotace z Moravskoslezského kraje na sečení a vymýcení náletových dřevin se území podařilo vyčistit. V roce 2014 za přispění Moravskoslezského kraje byl v I. etapě projektu proveden chodník ze zátěžového trávníku a spojovací stezka z lomového kamene. Z vlastních prostředků obce byl vytvořen spojovací dřevěný můstek pro pěší návštěvníky hradeb z důvodu bezpečnějšího a snazšího pohybu po valech. V letošním roce 2015 jsme požádali Krajský úřad opět o dotaci na údržbu a pokračovali II. etapou, ve které byl zhotoven chodník po obvodu jižní pěticípé hvězdy. II. etapa byla zahájena na základě smlouvy o dílo s Tomášem Kantorem, Osůvky 76 ze dne 14. 05. 2015. Staveniště bylo předáno 20. 05. 2015, stavba byla předána na základě protokolu o předání ze dne 31. 07. 2015. V průběhu stavby byl veden archeologický dohled pracovníky Těšínského muzea Český Těšín. Kontrolních dní se zúčastňovali zástupci Národního památkového úřadu a MěÚ Jablunkov. Doufáme, že se nám podaří i v následujících letech pokračovat v zahájené údržbě Jablunkovských Šancí. Opět se pokusíme požádat o dotaci na rok 2016 v Programu obnovy kulturních památek a památkově chráněných nemovitostí v Moravskoslezském kraji a doufáme, že budeme úspěšní. Hledáme i další možnosti jak naši jedinou kulturní památku v obci zatraktivnit. V rámci přeshraniční spolupráce ČR-SR jsme se zúčastnili jednání v Žilině na krajském úřadě. A společně s městem Čadca budeme podávat žádost v projektu v rámci INTERREG SR – ČR 2014 – 2020.

2 Od historie po současnost První zmínky: r. 1621 Historická země: Slezsko Vyřazení z pevnostního systému r. 1848 Odkoupení pevnosti obcí roku 1890 Kulturní památkou od 3. 5. 1958 Od vyřazení fortifikace chátrání areálu, zarůstání náletovou zelení Od roku 2012 se obec Mosty u Jablunkova za přispění Moravskoslezského kraje snaží o záchranu této mimořádné kulturní památky

3 Záchrana Jablunkovských Šancí Žádost obce o poskytnutí dotace byla úspěšná a následně byla sepsána S M L O U V A o poskytnutí dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje na neinvestiční dotaci v maximální výši 50% celkových skutečně vynaložených uznatelných nákladů na realizaci projektu ev. č. 08/OKP15 s názvem „Jablunkovské Šance - záchrana památky“. Skutečná výše použité dotace činí: 121 931,- Kč.

4 Jablunkovské Šance Úprava chodníků /II. etapa/ Do areálu Jablunkovských Šancí se můžete dostat cestičkou od kapličky na Šancích až ke kamennému chodníku, který byl vybudován v minulém roce. Nebo od autobusové točny na Šancích cestou přes dřevěný můstek. Areál jablunkovských Šancí se rozkládá na ploše 62 012 m2 a celý je prohlášen za nemovitou kulturní památku, č. rejstříku 37620 /8-686. I tato II. etapa stála hodně úsilí přesvědčit památkáře, archeology a dotčené orgány, že jsme se vydali správnou cestou. Výsledkem je, že se nyní můžete projít po jižní pěticípé hvězdě po opravených chodnících, posedět na lavičkách a kochat se výhledy do okolí. Kolem nebezpečných částí chodníku, které se přibližují kamenným valům, je instalováno dřevěné zábradlí. Milovníci zvířat mají jedinečnou možnost projít celý areál za přítomnosti stáda ovcí a koz, které nám mimo jiné slouží jako živé sekačky trávy a tím obec ušetří nemalé finanční prostředky vynakládané na kosení. Rovněž se nám v letošním roce 2015 podařilo dojednat rozšíření spojovacího kamenného chodníku v nejužším místě k mostku na šířku 90 cm. A tím bude areál lépe přístupný lidem imobilním a maminkám s kočárky.

5 Vítejte na prohlídce Jablunkovských Šancí / II.etapa/ Pohled k Uherské bráně a na vyčištěné území od náletových dřevin Po obvodu zabezpečenou cestičkou

6 Pohledy do krajiny Na Jablunkovský průsmyk A na Slovensko

7 Mezi stádem ovcí a koz Nemusíte se jich bát, jsou na návštěvníky zvyklé.

8 Cestou můžete obdivovat krásu přírody

9 Obec Mosty u Jablunkova Vám přeje krásný výlet a nezapomenutelné zážitky.


Stáhnout ppt "Údržba Jablunkovských Šancí V roce 2012 zahájila obec Mosty u Jablunkova údržbu Jablunkovských Šancí. S přispěním dotace z Moravskoslezského kraje na sečení."

Podobné prezentace


Reklamy Google