Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI.01 ČÁRKA V JEDNODUCHÉ VĚTĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI.01 ČÁRKA V JEDNODUCHÉ VĚTĚ."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI.01 ČÁRKA V JEDNODUCHÉ VĚTĚ

2 Čárka v jednoduché větě Interpunkce

3 1. Č árku píšeme:  Mezi složkami několikanásobného větného členu, pokud nejsou připojeny spojkami a, i, nebo, ani, či s významem prostě slučovacím. Větné členy jsou  k sobě přiřazeny bez spojek - Vypadal vyrovnaně, klidně. U potoka kvetly blatouchy, sasanky, pomněnky.  spojeny různými spojovacími výrazy - Učitel byl přísný, ale spravedlivý.  spojeny dvojitými spojovacími výrazy - Byl nejen bystrý, ale i spravedlivý. Přijdu buď zítra, nebo v pondělí.

4  Před spojkami a, i, ani, nebo, či (v jiném než slučovacím významu) Babička, a dokonce i dědeček se rozesmáli. Pokladník chodil pro Peníze sám, nebo se spolehlivým doprovodem.  Mezi větnými členy volně připojenými nebo vloženými do věty Čárkou tedy oddělujeme:  Volný přístavek - přívlastek vyjádřený podstatným jménem, může být bez porušení smyslu věty vypuštěn Tatínek, chudák, zůstal sám. Celé zařízení bytu, hlavně nábytek, bylo zničeno.  Osamostatněnou část výpovědi Člověk, to zní hrdě.

5  Vokativ (5.pád) Máš, Jano, mé slovo. Buďte vítáni, přátelé.  Volný přívlastek – rozvitý shodný přívlastek, stojí za řídícím podst. jménem, můžeme jej bez porušení smyslu věty vypustit Božena Němcová, slavná česká spisovatelka, se narodila ve Vídni. Prahu, hlavní město naší republiky, navštěvuje mnoho zahraničních turistů.  Volný doplněk – vyjádřený podstatným jménem ve 4. nebo 1. pádě U kamen sedí dědeček, ruce v klíně.  Citoslovce a výrazy obdobné povahy, cítíme-li je jako sam samostatné výrazy Br, to je zima. Inu, co vám mám povídat!

6 2. Čárkou neoddělujeme  Několikanásobné větné členy spojené spojkami a, i, ani, nebo, či s významem slučovacím Dnes ani zítra se počasí nezmění. Test je založen na volbě jedné nebo několika odpovědí. Přišli chlapci i dívky.  Členy ustálených spojení hlava nehlava, hory doly, cestou necestou, sem tam,  Postupně rozvíjející přívlastky soudobá česká populární hudba, vynikající sportovní výkon  Těsný přívlastek (nemůže být vypuštěn z věty, protože by by se změnil její smysl) Cesta vedoucí údolím byla zatarasena. Šel ulicí matně osvětlenou lampami.

7  Údaje místa a času v datech V Ostravě 13. ledna 2012, Praha 23. 7. 2013 3. Oběma způsoby (bez čárky i s čárkou) můžeme psát:  Vsuvku (pokud má větnou povahu) Řekněte nám, prosím, svůj názor. Řekněte nám prosím svůj názor. Bylo to, zdá se, zbytečné. Bylo to zdá se zbytečné  Dodatkově připojený větný člen Jde si na dvůr, pro kuřata. Přijíždí sem mnoho turistů, zejména o prázdninách.

8 Doplňte interpunkci 1.Babička vypravovala dětem pohádky pověsti i přbíěhy z mládí. 2.Některé houby jsou jedovaté a proto nepoživatelné. 3.Cítil se dobře dokonce výborně. 4.K polévce si vezmi rohlík nebo chleba. 5.Klára hraje jednak na flétnu jednak na klavír. 6.Navštivte Telč památkovou rezervaci na Moravě. 7.Ve skoku vysokém zvítězil Jirka Karas náš spolužák. 8.A teď šup do postele. 9.Život nepřináší jen velké zážitky ale i drobné radosti. 10.Zastavte se pane starosto určitě zítra. 11.Zaseli jsme salát a také mrkev. 12.Pracuj raději pomalu zato pečlivě. 13.Iva Nová žákyně 8. třídy se dostaví do ředitelny. 14.Buchty ty pekla nejlépe naše maminka. 15.Hej zastavte se na chvíli. 16.Dům stojící na rohu ulice bude zbourán.

9 17.Odevzdejte prosím písemné práce. 18.Neobjevila se Eva nýbrž Karel. 19.Chata bývalá myslivna je ukryta mezi stromy 20.Dominik Hašek náš nejlepší hokejový brankář vydal vzpomínkovou knihu. 21. Praho tebe je tak těžké opouštět. 22. Fuj to nejez. 23. Plynové lampy ty připomínají Nerudovy Povídky malostranské 24. Oblékni si tu novou červenou halenku. 25. U dětí zejména těch nejmenších se na lék dostaví reakce. 26. Stavím se buď zítra nebo pozítří 27. Nejmenší ale nejstudenější je Severní ledový oceán. 28. Byl to člověk veselý proto všude vítaný. 29. Na tvé vtipy nemám čas ani náladu. 30. Konečně se vrátil poslední člen rodiny a to bratr.

10 Řešení: 1.…pohádky, pověsti … 2. …jedovaté, a proto… 3. …dobře, dokonce … 4.bez čárky 5. …na flétnu, jednak … 6. …Telč, památkovou … 7.…karas, náš … 8. bez čárky 9. … zážitky, ale i … 10. …zastavte se, pane starosto, … 11. bez čárky 12. …pomalu, zato … 13. …Nová, žákyně 8. třídy, … 14. Buchty, ty … 15.Hej, … 16. bez čárky

11 17. a) Odevzdejte, prosím, písemné … b) bez čárek 18. …Eva, nýbrž … 19. Chata, bývalá myslivna, … 20. …Hašek, náš …brankář, vydal… 21. Praho, tebe … 22. Fuj, to… 23. …lampy, ty … 24. bez čárky 25. …dětí, zejména…nejmenších, … 26. …zítra, nebo … 27. …nejmenší, ale … 28. …veselý, proto … 29. bez čárky 30. …rodiny, a to …

12 Zdroje: Hartmannová,V. a kol.: Pravidla českého pravopisu. Nakladatelství Olomouc, Olomouc 1998 Šantrochová, A. a kol.: Diktáty a cvičení z českého jazyka. SPN, a.s., Praha 1988 Mgr. Renata Batková


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI.01 ČÁRKA V JEDNODUCHÉ VĚTĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google