Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám."— Transkript prezentace:

1

2 richter@sananim.cz Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám na okraji společnosti“ The Project “Imp.Ac.T. – Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups” (Ref.: 2009 12 01) has received funding from the European Commission under the Health Programme 2008-2013. However, the sole responsibility for the study lies with the author and the European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein".

3 richter@sananim.cz Project Imp.Ac.T Projekt spolufinancován Evropskou komisí v rámci Programu v oblasti zdraví 2008–2013 Vedoucí projektu: Villa Maraini Foundation (Itálie) Partneři projektu: Gruppo Abele (Itálie), SANANIM (Česká Republika), Odyseus (Slovensko) Foundation Regenboog Groep (Nizození) Délka projektu: 24 měsíců (září 2010 – srpen 2012), testovací fáze 10 měsíců; prodloužen do listopadu 2012

4 richter@sananim.cz Specifické cíle vytvořit adekvátní rámec a model služby s cílem zvýšit účinnost HIV a TBC testování a poradenství mezi problémovými uživateli drog, které bude uzpůsobené pro obtížně dosažitelné skupiny uživatelů, zvýšit podíl klientů, kteří budou mít přístup k HIV a TBC testování, včetně podpory včasného rozpoznání HIV a TBC a včasné uvedení do zdravotní péče, usnadnit přístup k léčbě a k péči pro rizikové skupiny, prostřednictvím podpory úzké spolupráce mezi organizacemi pracujícími s uživateli drog, ve veřejných službách a ve zdravotnictví, podporovat zdravější způsob života a snižování rizika prostřednictvím před a post testového poradenství a snadnějšího přístupu do zdravotních zařízení, posoudit účinnost nízkoprahového HIV a TBC testování z hlediska podílu nových zjištěných infekcí.

5 richter@sananim.cz Cílová populace Vstupní kritéria: účastníci vhodní pro screening splňují všechna následující kritéria: jsou problémovými uživateli drog, klienty nízkoprahového zařízení spadající pod organizaci zapojenou v projektu a jsou starší 18 let (včetně) jsou schopni porozumět cíli, záměru a procedurám, které jsou součástí projektu; dali informovaný souhlas. Vylučující kritéria: účastník bude ze screeningu vyřazen v případě výskytu jednoho z kritérií: je mu méně než 18 let není schopen porozumět výzkumnému záměru a procedurám, a není schopen dát informovaný souhlas (protože je pod vlivem drog nebo kvůli jazykové bariéře); je HIV positivní (jen pro HIV rapid test).

6 richter@sananim.cz Fáze projektu Projekt se skládá ze tří fází: Rozvoj společných nástrojů pro HIV a TBC testování mezi PUD v nízkoprahových službách. Provádění screeningových testů na HIV a TBC v nízkoprahových zařízeních pro PUD. Analýza a hodnocení účinnosti intervence, zveřejnění výsledků.

7 richter@sananim.cz Výstupy projektu - Produkty Tréninkový manuál Průvodce Studie celkem bylo vyšetřeno ve 4 městech 2352 osob, 2191 IUD, z toho 574 žen 26.5%. v v Praze/ČR provedeno 1000 testů, tj cca. 9% PUD v Praze vyšetřeno 869 osob, z toho 282 žen (33.1 %) čeští uživatelé drog - nejmladší, významné procento je bez domova a je nezaměstnaných vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání má jen 2%.

8 richter@sananim.cz Klíčové výstupy studie v ČR/Praze 156 klientů testováno poprvé 47 klientů odesláno na konfirmaci pozitivního skreeningu žádný případ potvrzeného HIV, TB ale vysoký počet nově zjištěných infekcí HCV a syfilis hlavním důvodem ke sdílení jehly je situace, kdy jehlu sdílí partneři 38,6% užilo injekčně ve vězení detailní popis rizikového chování

9 richter@sananim.cz Aktuální problémy a rizika Aktuální problém v ČR mezi IUD je prevalence HCV, HBV a syfilis. Promořenost HIV a TB mezi IUD je minimální z 1000 testů žádný positivní. V Itálii mají v kontaktu se službami více migrantů a větší výskyt HIV. Může být varování pro ČR. V ČR nemáme v kontaktu se službami rizikové skupiny (tzn. migranty z postsovětských zemí a Asie, kde prevalence HIV a TB je výrazná). Naši migranti (5% respondentů) z výzkumu jsou Slováci, kde není výrazné riziko

10 richter@sananim.cz

11

12


Stáhnout ppt "Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám."

Podobné prezentace


Reklamy Google