Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26 / 02.0010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26 / 02.0010."— Transkript prezentace:

1 ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26 / 02.0010

2 Autor: Vojtěch Rozsíval

3 https://www.google.cz/search?q=domovn%C3%AD+vod%C3%A1rny&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa= X&ei=Nc7zUpf1J8Xe4QT58oCwBQ&ved=0CIoBELAE&biw=1350&bih=580

4 Domácí vodárna je zařízení, které z vlastního zdroje dopraví pitnou vodu do vodovodu. Zdrojů pro domácí vodárnu může být více. Používá se studna, vodní vrt, blízký vodní tok nebo dokonce nádrž na dešťovou vodu. Domácí vodárny se zřizují obvykle na místech, kde není dostupná varianta, při které se napojíte klasicky na veřejný vodovod, nebo na místech, kde je to výhodné pro uživatele. Domácí vodárnu můžete při vhodném zacházení používat v kterémkoliv zimním období.

5 Proč domácí vodárnu?

6 Domácí vodárna je ideální řešení jak pro místa, kde není vůbec možné se připojit do klasické veřejné vodovodní sítě, ale například když máte na chatě nebo jen na zahradě postavenou studnu nebo je poblíž nějaký vodní tok nebo nádrž.

7 Místo toho abyste používali na zalévání zahrádky vodu z veřejné sítě za kterou musíte platit, je vhodné si pořídit domácí vodárnu, kterou napojíte na zdroj vody (nejčastěji studna).

8 Domácí vodárna a výhody

9 Snížení nákladů – nemusíte být napojení do veřejné vodovodní sítě za kterou platíte nejen vodné, ale i stočné.

10 Dostupnost – čas od času nastane ve veřejné síti odstávka například kvůli údržbě a vy tak krátkodobě přicházíte o zdroj vody. Přistavená cisterna jako náhrada stačí tak maximálně na pitnou vodu. Na koupání nebo zalévání zahrádky můžete rovnou zapomenout.

11 Stálý tlak vody – zejména v odlehlejších oblastech, kam se musí voda veřejnou sítí dlouze dopravovat, dochází k poklesům tlaku vody. Tento problém opět vyřeší domácí vodárna.

12 Co musíme vědět, než začneme řešit pořízení domácí vodárny?

13 Odkud chceme vodu čerpat

14 Důležitou informací při pořízení domácí vodárny jsou údaje o zdroji vody – jak hluboko je voda a jak je zdroj vody vzdálen od uvažovaného umístění vodárny.

15 Výškový rozdíl mezi nejnižší hladinou vody ve zdroji a sacím hrdlem čerpadla je spolu se vzdáleností zdroje vody od vodárny důležitým kritériem pro výběr vhodného typu domácí vodárny domácí vodárny

16  Výška hladiny od sacího hrdla čerpadla po nejnižší hladinu vody v metrech.  Vzdálenost studny od uvažovaného umístění vodárny v metrech.  K celkovému výškovému rozdílu musíme přičíst hodnotu vzdálenosti zdroje vody od vodárny vydělenou 10-ti (orientační přepočet ztrát tlaku v ležatém potrubí DN32). Výsledkem je údaj, který se nazývá celková sací výška čerpadla.

17  Obecně lze říci, že dle fyzikálních zákonů umí povrchová čerpadla čerpat vodu pouze z hloubky maximálně 7m. Dle předchozího textu je ale přesnější hovořit o celkové sací výšce čerpadla, než jen o hloubce.  Přesáhne-li celková sací výška čerpadla hodnotu 7m, je nutné použít čerpadlo ponorné.  Pokud je tedy výška mezi sáním a hladinou vody menší než 7m včetně ztrát v ležaté části sacího potrubí, volíme vodárnu s čerpadlem na povrchu. V opačném případě vodárnu s čerpadlem ve studni nebo vrtu. Ponorné čerpadlo lze použít téměř vždy.

18 Druhy vodáren

19 Domácí vodárna s tlakovou nádrží (Darling) - je složena z čerpadla, tlakové nádrže, výtlačného a sacího potrubí a obsahuje i pojistné a ovládací zařízení. Pro tento typ domácí vodárny se používají pístová čerpadla, nebo odstředivá čerpadla, které se řídí tlakovým spínačem. Tlaková nádoba by měla být tak velká, aby se čerpadlo sepnulo alespoň šestkrát za hodinu.čerpadla

20 Domácí vodárna s otevřeným vodojemem - tento typ domácí vodárny se u nás moc neobjevuje. Nejsou zde k tomu podmínky. Nevýhoda této domácí vodárny je umístění otevřené vodní nádrže v nejvyšším patře domu, ve kterém je umístěna. Dále je potřeba její zajištění proti posuvu a též zamrznutí vody. Rozvod této nádrže je řešen samospádem, není tedy zapotřebí čerpadel, ale často bohužel nemusí tlakově vyhovovat.domácí vodárny

21 Před spuštěním a instalací domácí vodárny je nutné dbát na pravidla:domácí vodárny

22  Dimenze sacího potrubí nesmí být větší než sací hrdlo čerpadla  Sací potrubí opatřete sacím košem a připojte k sacímu hrdlu čerpadla  Před prvním spuštěním čerpadla doporučujeme zalít prostor čerpadla čistou vodou  Napojte výtlačné potrubí na výtlačné hrdlo  Zkontrolujte zda je sací trubka s košem ponořena do vody  Přesvědčte se, že je čerpadlo zavodněné a vše je dotažené  Je-li vše v pořádku, čerpadlo začne fungovat  Hadici nebo kohoutek nejdříve pootevřete mírně a vyčkejte

23 http://vodarna-domaci.cz/jak-to-funguje /

24 http://www.e-vodarny.cz/299-vodarna-darling-mini-35-2cerp-25-ove.html

25 www.cerpadlo-cerpadla.cz

26 www.cerpadlo.kvalitne.cz

27 vložka spojky

28 http://vodarna-domaci.cz/domaci-vodarny-zapojeni Čerpáno: internet Autor: Vojtěch Rozsíval

29 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26 / 02.0010."

Podobné prezentace


Reklamy Google