Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-SVE-M-4-004
PROUDOVÁ ČERPADLA OB21-OP-STROJ-SPS-SVE-M-4-004

3 PROUDOVÁ ČERPADLA Práci potřebnou k čerpání kapaliny dodává energie proudící (pracovní) látky : Voda Vzduch Pára Ejektor (vývěva) Zařízení k odsávání vzduchu či jiných plynů z uzavřeného prostoru. Slouží k výrobě vakua.

4 PROUDOVÁ ČERPADLA Ejektor je odsávací tryskové čerpací zařízení, které je poháněno proudem vody, plynu nebo páry. Princip je založen na využití podtlaku v místě zúžení proudu pracovní (hnací) kapaliny k nasávání dopravované kapaliny, jejíž tlak za zúženým místem se opět zvyšuje v difuzoru. Statická energie hnacího prostředí se mění v trysce na dynamickou energii a v difuzoru opět na tlakovou energii

5 PROUDOVÁ ČERPADLA Schéma ejektoru

6 PROUDOVÁ ČERPADLA DRUHY EJEKTORŮ
Paroproudé – parní vývěva (sací brzda) Vodoproudé Vzduchové – fixírka (ruční nanášení barvy, nátěrů) Kombinované

7 PROUDOVÁ ČERPADLA Ejektor

8 PROUDOVÁ ČERPADLA Injektory
Používá se na doplňování vody do parního kotle. Injektor je vstřikovací čerpací zařízení, které přeměňuje statickou energii v energii dynamickou a opět ve statickou. Parní injektor pro napájení kotlů má ve většině případů tři samostatné trysky a hnacím prostředkem je vodní pára.

9 PROUDOVÁ ČERPADLA V injektoru nastává podtlak, čímž se nasává voda jako dopravovaná kapalina z níže položené nádrže. Nasátou vodu strhuje proud páry do druhé mísící trysky a žene ji třetí tryskou přes výtlačný ventil a potrubím k parnímu kotli.

10 PROUDOVÁ ČERPADLA Příklady injektorů

11 PROUDOVÁ ČERPADLA Injektor

12 PROUDOVÁ ČERPADLA Vodní trkače
Vodní trkače jsou uváděny do provozu spádovou vodou ze studně, která svou energií zvedne a uzavře rázový (vybíjecí) ventil. Část hnací vody se při tomto rázu vytlačí přes tlačný ventil do výtlačného větrníku a potrubí. Po poklesu rázového tlaku se rázový ventil pružinou a vlastní hmotností otevře a cyklus se opakuje.

13 PROUDOVÁ ČERPADLA Plynotlaká čerpadla Monžíky
Tato čerpadla dopravují kapalinu přímým tlakem plynu nebo páry na hladinu čerpané kapaliny. Monžíky Hlavní částí monžíku je uzavřená nádrž, ze které se vytlačuje kapalina tlakem vzduchu nebo páry do výše položených míst. Přívod kapaliny a vzduchu (páry) jsou opatřeny uzavíracími ventily. Pro vypouštění vzduchu při plnění monžíku kapalinou slouží odvzdušňovací ventil.

14 PROUDOVÁ ČERPADLA Mamutová čerpadla
Čerpadla bez pohyblivých strojních částí (mechanismů). K provozu je zapotřebí kompresoru s tlakovou nádrží. Funkce čerpadla je založena na fyzikálním zákonu rovnováhy kapalin ve spojitých nádobách. Do trouby pro dopravu kapaliny se dodává zvláštním potrubím od kompresoru vzduch. V troubě tak vzniká směs vzduchu a kapaliny, která je lehčí než kapalina a proto také stoupá výtlačným potrubím, kde vytéká do horní nádrže

15 Použitá literatura Použitá literatura
BOLEK,A., KOCHMAN,J. aj. Části strojů 2. svazek vydání, Praha: SNTL, 1990 DOLEČEK,J., HOLOUBEK,Z., Strojnictví 1 pro SOU, 1. vydání Praha : SNTL, 1988 KŘÍŽ, R., Strojírenská konstrukce vydání, Praha: SNTL, 1986 BOLEK,A., KOCHMAN,J. aj. Části strojů 2. svazek vydání, Praha: SNTL, 1990 DOLEČEK,J., HOLOUBEK,Z., Strojnictví 1 pro SOU, 1. vydání Praha : SNTL, 1988 KŘÍŽ, R., Strojírenská konstrukce vydání, Praha: SNTL, 1986 BOLEK,A., KOCHMAN,J. aj. Části strojů 2. svazek vydání, Praha: SNTL, 1990 DOLEČEK,J., HOLOUBEK,Z., Strojnictví 1 pro SOU, 1. vydání Praha : SNTL, 1988 KŘÍŽ, R., Strojírenská konstrukce vydání, Praha: SNTL, 1986


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google