Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Studny a vrtné soupravy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Studny a vrtné soupravy"— Transkript prezentace:

1 Studny a vrtné soupravy

2 Studny a vrtné soupravy
Obsah: -historie -druhy studen -místo pro studnu -stavba studny -vrtné soupravy

3 Historie Ve středověku se mnohé studny kopaly i víceméně nepodloženě, například na hradech kopali i za cenu velkých nákladů studnu tak hlubokou, dokud na vodu nenarazili.

4 Historie Studna dříve měla velký význam a chodili k ní pro vodu i lidé z daleka. Znehodnocení jedné studny mohlo zničit život mnoha lidem a jejich zvířatům.

5 Druhy studen Rozlišujeme studny s volnou hladinou a studny s napjatou hladinou, jejichž zvláštním případem jsou artézské studny. U nich je piezometrická hladina výše než terén, a voda proto samovolně vytéká na povrch.

6 Druhy studen Úplná studna má dno až na nepropustné podloží, neúplná studna na nepropustné podloží nedosahuje.

7 Místo pro studnu Účelem stavby studny je narazit na podzemní zásobárny vody. Voda se dostává do země z dešťů a hromadí se na vrstvách nepropustných hornin, po šikmých vrstvách nepropustných hornin stéká, čímž vznikají podzemní proudy vody a podzemní jezera (zásobárny). Studny se budují tam, kde se podle hydrogeologického průzkumu očekává hladina podzemní vody nepříliš pod povrchem. Místo s podzemní vodou mohou také vyhledat různí proutkaři a senzibilové.

8 Stavba studny Kopaná studna:
Vytěžená hornina se obvykle vytahuje ve kbelíku na laně nebo na řetězu vrátkem, rumpálem popřípadě i ručně. Stěny studny se obkládají kamením, při kopání čistou skálou se neobkládají. Po pevním průsaku vody se studna hloubí ještě nějakou chvíli, aby byla studna dost hluboká.

9 Stavba studny Kopaná studna:
Pokud je ve studně tzv. „zrádný písek“, může se pro jeho prokopání všchny voda ztratit (zrádný písek byl nepropustnou vrstvou, pod níž již byly vrstvy propustné). Výhody: Větší akumulace  Nevýhody: Jímání vody pouze dnem Při poklesu srážek nesnadný nástup hladiny Jímání povrchové a podpovrchové vody Vysoké náklady neodpovídající výsledku

10 Stavba studny Vrtaná studna:
Je nutné počítat s větší hloubkou než u kopané studny, její hloubka je většinou ukončena cca 5m pod silnějším, res. dostatečným přítokem podzemní vody. O proti kopané studni jímá hlubší podzemní vodu, která není přímo zavislá na afmosterických srážkách.

11 Stavba studny Vrtaná studna:
U vrtané studny lze bezpečně utěsnit mezikruží vrtu a umístěním perforace plastové výstroje jímat pouze zvolenou zvodeň. Vystrojovací materiály musí mít zdravotní atesty na pitnou vodu a musí být tedy zdravotně nezávadné. Výhody: Hydraulicky dokonalá studna Využívá celý zvodnělý kolektor Stálý přítok i v době srážkového minima Vydatnosti zdroje jsou řádově vyšší Snadné provedení (samotné vrtání 1-2 dny) Minimální poškození stávajícího terénu (bez nákladného odvozu materiálu) Jednoduchá, velice praktická instalace čerpadel Náklady  úměrné výsledku Nevýhody: Menší akumulace

12 Vrtné soupravy

13 Tomáš Veselý & Tomáš Korel
Vypracovali Tomáš Veselý & Tomáš Korel


Stáhnout ppt "Studny a vrtné soupravy"

Podobné prezentace


Reklamy Google