Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Voda a vzduch = základ života

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Voda a vzduch = základ života"— Transkript prezentace:

1 Voda a vzduch = základ života
Jak dlouho dokáže člověk nepít? Jak dlouho dokáže nedýchat? Vznikl by život na Zemi bez vody?

2 VODA Pokrývá téměř ¾ zemského povrchu.
Prostor, který na Zemi zaujímá voda, se nazývá hydrosféra. Rozdělení vody v hydrosféře: (obr.) Z toho pitná voda - pouze 0,27% Lidské tělo obsahuje 60 – 70% vody podle stáří člověka. V některých rostlinách je vody ještě více (meloun, brambor, kaktus …) až 90%.

3

4 Kde všude se vyskytuje voda?
Oceány a moře Ledovce a ledové příkrovy Jako podzemní voda V řekách a jezerech V ovzduší jako vodní pára V tělech rostlin a živočichů Dokonce i v pevných součástech zemské kůry (např. sádrovec, opál apod.)

5 Koloběh vody v přírodě

6 Druhy vody Voda měkká (dešťová) – obsahuje málo rozpuštěných látek
Voda tvrdá (spodní) – obsahuje hodně rozpuštěných látek: při pronikání do země se do ní rozpouštějí určité minerální látky a plyny – některé vody mají i léčivé účinky = léčivé minerální vody Voda destilovaná – destilací je zbavena všech příměsí (do laboratoří, chladičů aut, napařovacích žehliček) – není vhodná k pití Voda slaná (v oceánech a mořích) – tvoří většinu hydrosféry, průměrně mívá 3,5% rozpuštěných solí. Nejvíce solí obsahuje Mrtvé moře: 20 – 30%.

7 Mrtvé moře leží v poušti na hranici Izraele a Jordánska
Jeho nadmořská výška je m n.m. Je to bezodtoké slané jezero, hlavním zdrojem vody je řeka Jordán. Horké suché klima způsobuje vysoké odpařování vody. Převažující soli jsou: chlorid hořečnatý, chlorid sodný, chlorid draselný a bromid hořečnatý.

8

9

10

11

12

13

14 Užití vody - Pitná voda - musí být zdravotně nezávadná: voda pramenitá, studniční a také voda povrchová upravená ve vodárnách (úpravnách vod) (obr.) Užitková voda – k zalévání rostlin, praní, koupání, napájení zvířat (není k pití, přípravě potravy a mytí nádobí) Provozní voda – používají průmyslové podniky při některých výrobách Odpadní voda – vzniká činností člověka (před opětovným vypuštěním do řek ji musíme čistit)

15

16 Čištění odpadních vod Čistírny odpadních vod musí být v každém větším městě a v některých průmyslových podnicích. Čištění má několik stupňů: 1) Usazování hrubých nečistot 2) Chemické čištění (působení chem.látek) 3) Biologické čištění (působení zdravotně nezávadných mikroorganismů a kyslíku). Biologické čištění se podobá samočištění vody v přírodě. Při biologickém čištění vzniklé kaly se používají jako hnojivo a vzniklý plyn methan jako palivo.

17 Voda a její zvláštnosti
V přírodě ji můžeme pozorovat ve všech třech skupenstvích: voda, led, vodní pára. Na rozdíl od ostatních látek má pevné skupenství (led) menší hustotu než kapalné (voda). Led tedy neklesne ve vodě ke dnu, ale plave na hladině. Proč je to důležité pro vodní živočichy v zimě ukazuje obrázek:

18

19 Voda a její zvláštnosti
Další zajímavostí je působení povrchového napětí na povrchu kapaliny – vrstva molekul vytváří jakoby tenkou pružnou blánu. Někteří živočichové se tak mohou pohybovat po povrchu kapaliny. (obr.)

20

21 Voda – chemická látka Destilovaná voda je chemicky čistá látka.
Molekula vody se skládá ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku - její chemický vzorec je H2O. Teplota tání H2O je O°C, teplota varu 100°C za normálního tlaku 101 kPa. Největší hustotu má při 4°C: 1,000 g/cm3.


Stáhnout ppt "Voda a vzduch = základ života"

Podobné prezentace


Reklamy Google