Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Dušek Milan Neumann.  Proč zrovna zlato?  Proč investovat do zlata?  Jak a kde investovat?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Dušek Milan Neumann.  Proč zrovna zlato?  Proč investovat do zlata?  Jak a kde investovat?"— Transkript prezentace:

1 Jiří Dušek Milan Neumann

2  Proč zrovna zlato?  Proč investovat do zlata?  Jak a kde investovat?

3  Vlastnosti zlata  Zásoba zlata

4  Zlato je kovem značně těžkým (cca 3x těžší než železo)  Měrná hmotnost je 19,29 g/cm 3  Využití u technologií těžby založeným na gravitaci.  Krychle zlata o váze 1 tuny má hranu dlouhou pouhých 37,27cm.

5  Zlato taktéž vyniká tažností, kujností a chemickou odolností  je měkké (2,5 Mohsova stupnice)  Kujnost  1 gram zlata (kulička ø 2 mm) může být rozklepán na fólii o ploše cca 1m 2 a tloušťce 230 atomů.  Tažnost  z 1 gramu zlata lze vytáhnout drát o průměru 20 mikrometrů, dlouhý neuvěřitelných 165 m.  Odolnost  odolné vůči kyselinám a solím.  rozpustné jen lučavkou královskou, tedy směsi kyseliny chlorovodíkové a dusičné, a v roztocích kyanidů.

6  Z odhadů WGC se doposud vytěžilo přibližně 168.300 tun zlata v historii lidstva. Větší část zlata byla vytěžena od druhé poloviny 19. Století.  Zlato jako reálné finanční aktivum centrálních bank a soukromých investorů činí 60 400 tun (2.400 miliard USD)

7  Uchovatel hodnoty  Vysoká míra likvidity  Osvobozeno od DPH

8 Rok 1908 Cena za oblek 20 dolarů nebo 1 unce zlata Rok 2008 Cena za oblek 850 dolarů nebo 1 unce zlata  Inflace mění hodnotu peněz, kupní síla zlata zůstává  Peníze se stále tisknou, zlato se nikde nevyrábí

9

10  Investiční zlato je aktivum, jak hmotné, tak likvidní (jednoduše obchodovatelná) na rozdíl od nemovitostí, která jsou hmotná ale nejsou likvidní.  uznávané platidlo ve všech zemích světa

11  Po vstupu ČR do Evropské unie byl novelizován i zákon o dani z přidané hodnoty (zák. 235/2004 Sb.), který nově definoval investiční zlato a osvobodil je od DPH: § 92 Zvláštní režim pro investiční zlato Investičním zlatem se rozumí - zlato ve tvaru uzančních slitků o hmotnosti připouštěné na trhy zlata a ryzosti nejméně 995 tisícin, - zlaté mince, které - mají ryzost nejméně 900 tisícin, - byly vyraženy po roce 1800, - jsou nebo byly v zemi svého původu zákonným platidlem a - jsou obvykle prodávány za cenu, která nepřevyšuje volnou tržní hodnotu jejich zlatého obsahu o více než 80 %. Česká národní banka uveřejní ve Věstníku České národní banky seznam zlatých mincí, které splňují podmínky podle odstavce 1 písm. b). Od daně je osvobozeno dodání investičního zlata v tuzemsku, pořízení z jiného členského státu a jeho dovoz. Osvobození od daně se vztahuje i na - investiční zlato s osvědčením pro fyzicky alokované a nealokované zlato, - investiční zlato obchodované na zlatých účtech, a to zejména úvěry a swapy zakládající k investičnímu zlatu - vlastnické právo nebo právní nárok, nebo termínované obchody s investičním zlatem, včetně futures a forwardů, které zahrnují převod vlastnického práva nebo právního nároku k investičnímu zlatu. Od daně bez nároku na odpočet daně je osvobozena služba osobou, která jedná jménem a na účet jiné osoby, která spočívá v zajištění dodání zlata.

12  Podoby investičního zlata  Investiční slitky  Investiční zlaté mince  Výrobci a distributoři

13  anglicky gold bars, bullion  obvykle v gramech 1g, 5g, 10g, …, 100g až 1kg,  také v trojských uncích 1/4 oz, 1/2 oz, 1 oz a pak v celých násobcích oz.  Cena zlata (v přepočtu na jednotku hmotnosti) klesá jak s hmotností jednotlivého kupovaného slitku, tak s celkovým objemem obchodovaného zlata.  V českých poměrech je minimální objem 1g v ceně zhruba 1 450Kč, 1kg je pak za cenu okolo 1 100 000Kč (září 2012).

14  Tržní cena vysoko převyšuje cenu obsaženého zlata (umělecká a sběratelská hodnota).  Vysoká poptávka mezi sběrateli.  Pamětní mince vydávané ČNB jsou hůře likvidní v zahraničí (nemají certifikaci IRA Acceptable)  Pro investiční účely jsou proto vhodnější světově uznávané investiční mince ale nemají tak vysoké sběratelské prémium.

15  Argor-Heraeus  rafinerie se sídlem ve Švýcarsku  vlastněna:  bankou Commerzbank International (26,5 %)  společností W.C. Heraeus (26,5 %)  Rakouskou mincovnou (24,3 %)  managementem (22,7 %)  vyrábí také zlaté slitky se znaky některých bank.  dodavatel zlatých slitků i velkoobchodním společnostem působícím na českém trhu (FINOD s.r.o.)

16  www.nakup-zlata.cz www.nakup-zlata.cz  www.saturitas.com www.saturitas.com  www.investicni-zlato.eu www.investicni-zlato.eu  www.abros.cz www.abros.cz  www.penize.cz www.penize.cz  www.akcie.cz www.akcie.cz  www.zlatnik.sk www.zlatnik.sk  www2.zlato-eu.cz www2.zlato-eu.cz  www.kitco.com www.kitco.com  www.finod.cz www.finod.cz

17


Stáhnout ppt "Jiří Dušek Milan Neumann.  Proč zrovna zlato?  Proč investovat do zlata?  Jak a kde investovat?"

Podobné prezentace


Reklamy Google