Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: ICT2-1-35 AnotaceŽák se seznámí s problematikou peněz AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák dokáže hovořit.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: ICT2-1-35 AnotaceŽák se seznámí s problematikou peněz AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák dokáže hovořit."— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: ICT2-1-35 AnotaceŽák se seznámí s problematikou peněz AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák dokáže hovořit a odpovídat na otázky týkající se peněžní soustavy Speciální vzdělávací potřebyžádné Klíčová slovaPlatidlo, uchovatel hodnoty, jednotka zúčtování, státovky, mince Druh učebního matriáluPrezentace Druh interaktivityVýklad Cílová skupinažák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání- 2. stupeň Typická věková skupina12- 15 let 9. třída Celková velikost1382 kB –soubor ppt.

2 Peníze

3 Peníze  Peníze jsou „speciálním“ statkem, který v určité společnosti slouží jako běžně přijímaný prostředek směny (platidlo). EURO – platidlo Evropanů

4 Funkce Peněz 1.Peníze jsou prostředek směny (platidlo): peníze lze volně směňovat za statky a služby 2.Peníze jsou jednotka zúčtování: peníze slouží jako univerzální měřítko ceny zboží a služeb, lze jimi vyjádřit dluh 3.Peníze jsou uchovatel hodnoty : peníze slouží jako forma majetku, prostředek jeho uchovávání.

5 Pohled do dávné historie  barter - směna zboží za jiné zboží Přijdete na nevýhody barterového obchodu?  zbožové peníze - stále funguje barter, některé zboží však přebírá „úlohu peněz“ např. kožešiny, koření, … Zkus vyjmenovat nevýhody tohoto způsobu směny.

6 Pohled do bližší historie  mince (kovové peníze) - obchodníci označovali jednotlivé kousky kovů symboly podle váhy a ryzosti  následně potvrzeno panovníkem (vyražena podobizna) podstatně usnadnily obchodování Mince Alfréda Velikého  bankovky (papírové peníze) - mince nestačily potřebám trhu  bankovní domy vydávají bankovky jsou to téměř bezcenné kousky potištěného papíru V čem spočívá ono usnadnění? Proč si lidé zvolili bankovky jako platidlo?

7 Bankovky – „Zlatý standard“  Bankovky z počátku fungovaly jako příslib: majiteli bankovky bude vyplacena daná suma vyjádřená množstvím drahého kovu (zlata).  Postupem času se bankovky od zlata a jiných drahých kovů osamostatnily a staly se samostatnou formou platidla : Nejčastěji určeny zákonem (státovky)

8 Zdroje Janošková D.-Ondráčková M.-Čabalová B.- Marková H.-Šebková J.: Občanská výchova pro ZŠ. Plzeň,Fraus 2005 www.penize.cz www.penize.cz www.penize.cz www.finance.cz www.finance.cz www.finance.cz Microsoft Word,klipart Microsoft Word,klipart


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: ICT2-1-35 AnotaceŽák se seznámí s problematikou peněz AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák dokáže hovořit."

Podobné prezentace


Reklamy Google