Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářský proces Potřeby, peníze

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářský proces Potřeby, peníze"— Transkript prezentace:

1 Hospodářský proces Potřeby, peníze
Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 Proč je člověk aktivní, proč pracuje?
Protože potřebuje uspokojit své potřeby.

3 Potřeba je tedy pociťovaný nedostatek. Každý člověk má jiné potřeby.
Dělíme je na hmotné (jídlo, bydlení atd.) a na nehmotné (kultura, láska atd.) Své potřeby uspokojujeme pomocí statků a služeb. Statky jsou hmotné (jídlo, byt) a nehmotné (duševní výtvory člověka). Služby jsou cizí činnosti (opravy obuvi, kadeřník, lékař). Statky musíme nejprve vyrobit. Nikdo není schopen si vše vyrobit sám. Zaměstnanci získají peníze v práci, podnikatelé podnikáním (tomu říkáme rozdělování). Důchodci, děti, nezaměstnaní a nemocní získávají peníze přerozdělením ze státního rozpočtu. Takto získané peníze směňujeme na trhu za statky a služby, abychom uspokojili své potřeby.

4 Peníze Toto je tedy hospodářský proces. Má tyto čtyři fáze: - výroba
- rozdělování a přerozdělování - směna - spotřeba Otázka k zamyšlení: Myslíte si, že žijeme jenom proto, abychom spotřebovávali? Peníze Statek nebo služba určená ke směně na trhu je zboží. Směna zboží za zboží se nazývá barter. Zvláštním druhem zboží jsou peníze.

5 Historie peněz: Funkce peněz: 1. Drahé kovy 2. Mince z drahých kovů
3. Papírové peníze 4. Bezhotovostní platby (platební karty, účty) Funkce peněz: 1. Prostředek směny (zprostředkovávají výměnu zboží - peníze - zboží) 2. Míra hodnot (porovnáváme hodnotu jinak nepoměřitelných statků) 3. Dočasný uchovatel hodnoty (úspory)

6 Druhy peněz: 1. oběživo (bankovky, mince)
2. depozita (bankovní, bezhotovostní) Měna - peněžní soustava určitého státu (v ČR česká koruna) Měnový kurz - cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v peněžní jednotce jiné země (např. 1 Euro = 25,60 Kč) Kurzovní lístek - soupis kurzů měn nejdůležitějších států k určitému datu, každý pracovní den ho vydává ČNB.( ) Úkol: Na shora uvedené adrese vyhledej aktuální kurzovní lístek a zapiš si kurzy těchto měn: USD, AUD, JPY, CAD, CNY.

7 Valuty - bankovky a mince cizího státu.
Devizy - pohledávky znějící na cizí měnu (např. šeky). Devalvace - snížení kurzu měny určitého státu vůči všem ostatním měnám (za cizí měnu zaplatíme víc). Revalvace - opak devalvace, tedy zvýšení kurzu měny. Devalvaci i revalvaci provádí ČNB. Otázky k zamyšlení: Existují statky, které nejsou zbožím? Myslíte si, že hodnota bankovek je podložena státním zlatým pokladem?

8 Odpovědi: 1. Zbožím není například oběd, který uvaří maminka k obědu pro rodinu. 2. Dříve bylo na bankovkách napsáno, že jsou kryty zlatem. V současné době není toto na českých bankovkách uvedeno. Krytí bankovek je součástí celkového krytí měny, která je kryta aktivy ČNB, např. devizové rezervy - cenné papíry v cizí měně. Rezervy ve zlatě byly z velké části prodány. Zdroje: Jena Švarcová a kol.: Ekonomie stručný přehled, Zlín, CEED 2004 Slabikář finanční gramotnosti, Cofet, a.s. ,2009


Stáhnout ppt "Hospodářský proces Potřeby, peníze"

Podobné prezentace


Reklamy Google