Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_G3 - 13 Drahé kovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_G3 - 13 Drahé kovy."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_G3 - 13 Drahé kovy

2 Patří sem: zlato Au, stříbro Ag, platina Pt.
Drahé kovy je obecné označení pro vzácné kovové prvky (nebo jejich slitiny), které se užívaly a užívají jako platidla, na výrobu mincí, šperků …. Patří sem: zlato Au, stříbro Ag, platina Pt.

3 VLASTNOSTI: Zlato těžký, měkký, žlutý kov, lesklý
Autor obr.: Archaeodontosaurus VLASTNOSTI: těžký, měkký, žlutý kov, lesklý výborně kujné a tažné výborný vodič elektřiny velmi odolné – nereaguje s kyselinami ani zásadami, reaguje s Lučavkou královskou = směs kyselin dusičné (HNO3) a chlorovodíkové (HCl) v poměru 1:3.

4 Čistota zlata se udává v karátech, ryzí zlato = 24 karátů. (např
Čistota zlata se udává v karátech, ryzí zlato = 24 karátů. (např. 14 karátů znamená 14 hmotnostních dílů zlata a 10 dílů jiného kovu) Nově se čistota zlata udává v tisícinách, např. Au585/1000 je 14 karátů, to znamená že obsahuje 58,8% čistého zlata.

5 V přírodě ryzí (např. Kašperské hory na Šumavě, Písek
V přírodě ryzí (např. Kašperské hory na Šumavě, Písek ... nebo se rýžuje v řekách (dříve např. Otava). použ.: šperky, pamětní mince elektronika a počítače – mikročipy pozlacování kovů

6 Autor obr.: PHGCPHGCOMOM
Autor foto: Borislav Autor foto: Michael Hoffmann (Hamlet53)

7 Stříbro VLASTNOSTI: stříbřitě bílý kov
Autor foto: Alchemist-hp VLASTNOSTI: stříbřitě bílý kov nejlepší vodič tepla a elektřiny ze všech kovů

8 Použití: šperky, pamětní mince elektronika a počítače – mikročipy postříbřování kovů CD, DVD fotografický průmysl Autor foto.: Weaponofmassinstruction Pozn.: Významné naleziště bylo v Kutné Hoře.

9 Platina Vlastnosti: velmi těžký, stříbřitě bílý kov
Autor foto: Aram Dulyan (User:Aramgutang) Vlastnosti: velmi těžký, stříbřitě bílý kov velmi odolný – nereaguje s kyselinami ani zásadami

10 Použití: šperky katalyzátory do aut trysky pro výrobu optických vláken léky na léčbu rakoviny Porovnání stálé hodnoty drahých kovů s nestabilními penězi. (3.50min)


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_G3 - 13 Drahé kovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google