Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky

3 - Chladničky - jsou stroje pro snížení teploty uvnitř uzavřeného prostoru - Mrazničky snižují teplotu pod bod mrazu (0°C)

4 Elektrické chladničky – principy elektrického chlazení - Kompresorové – ke snížení teploty využívají stlačování plynu pístovým kompresorem - Absorbční – pracuje na principu absorbce plynu v absorbéru - Magnetické - založené na magnetokalorickém jevu (zatím ve vývoji) - Polovodičové – využívají Peltierova jevu

5 Elektrické chladničky – Kompresorové − Ve výparníku se vypařuje plyn. − Skupenské teplo k tomu potřebné se odebírá z prostoru chladničky. − Ve válci kompresoru se posouvá píst nahoru, levá záklopka se otevře (pravá je uzavřena) a pára z výparníku se rozpíná do válce.

6 Elektrické chladničky – Kompresorové − Při posuvu pístu dolů se uzavře levá záklopka a otevře se pravá záklopka. − Pára se stlačuje a přitom se zahřívá. − Pára freonu je vytlačována do chladiče, ve kterém se chladí.

7 Elektrické chladničky – Kompresorové − Pára freonu kapalní a kapalina je vytlačována expanzní trubičkou do výparníku. − Tento děj se periodicky opakuje.

8 Elektrické chladničky – Absorbční − Pracuje na stejném principu jako kompresorové chlazení. − Rozdíl je pouze ve stlačování par chladiva. − Plynné chladivo nestlačuje kompresor.

9 Elektrické chladničky – Absorbční − Nejprve ho pohlcuje pomocná kapalina v absorbéru. − Poté se z ní chladivo vypuzuje ve výparníku a pomocí dodaného tepla.

10 Elektrické chladničky – Elektrické zapojení − Motor kompresoru je připojen přes ochranný termostat. − Rozběhové vinutí je připojeno přes nadproudové relé. Po rozběhu motoru se snižuje proud a relé odpadá. − Osvětlení vnitřního prostoru lednice je zapojeno přes rozpínací kontakt (po otevření dveří se yruší tlak dveří na kontakt a ten sepne.

11 Elektrické chladničky – Elektrické zapojení

12 Elektrické chladničky – Polovodičové − Funguje na základě Peltierova jevu − Prochází li proud obvodem se dvěma rozdílnými vodiči zapojenými v sérii jedna z jejich styčných ploch se ochlazuje a druhá zahřívá. − Používají např. v chlazení počítačů.

13 Elektrické chladničky – Polovodičové www.xmaestro.com

14 Elektrické chladničky – Polovodičové Výhody − Nízká cena − Malé rozměry − Okamžité chlazení − Absolutně tichý provoz − Dlouhá životnost (teoreticky neomezená) www.gme.cz

15 Elektrické chladničky – Polovodičové Nevýhody − Přehřívání − Velká spotřeba proudu − Vyšší cena v případě potřeby velkého chladicího výkonu − Nižší účinnost v porovnání s kompresorovým chlazením

16 Použitá literatura: 1. www.techmania.cz 2. www.fyzmatik.pise.cz 3. cs.wikipedia.org 4. www.xmaestro.comwww.xmaestro.com 5. www.gme.cz Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

17 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky."

Podobné prezentace


Reklamy Google