Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888."— Transkript prezentace:

1 VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888

2 Co to je škrob? Škrob je polysacharid se vzorcem (C 6 H 10 O 5 ) n složený z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25–35 % vody. 2 Glukóza Škrob Zrnka škrobu (zvětšeno 1015x)

3 Kde se škrob bere? Škrob je konečným produktem fotosyntézy. ▫ Fotosyntéza je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energie chemických vazeb. Využívá slunečního, záření a tepla k tvorbě (syntéze) energeticky bohatých organických sloučenin (cukrů) z jednoduchých anorganických látek CO 2 a H 2 O. 3 Světelná energie Voda vstupuje do listu Chloroplasty zachytí sluneční energii CO 2 vstupuje do listu přes průduch na spodku listu Cukr odchází z listu 6 CO 2 + 6 H 2 O ---  C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

4 Druhy škrobu V České republice se tradičně využívá především škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný. V teplejších oblastech (Čína, Japonsko, Ceylon atd.) se vyrábí škrob hlavně z rýže. V tropickém a subtropickém pásmu se používají jako suroviny k výrobě škrobu tapioka a batáty. 4

5 Výroba škrobu Výroba bramborového škrobu spočívá v izolaci škrobových zrn od ostatních látek obsažených v bramborové hlíze. Děje se tak v principu mechanickým způsobem, tj. vypíráním škrobu z otevřených buněk a jeho dalším čištěním za použití značného množství vody. Očištěné brambory se rozstrouhají na jemnou kaši, ze které se pak vodou vypere škrob. Bramborová drť se oddělí lisováním a zkrmí dobytkem, od bramborové šťávy se pak škrob oddělí usazováním (10-12 hodin) nebo odstřeďováním. 5

6 Využití škrobu Škrob jako výchozí surovina je v České republice základnou rozsáhlé průmyslové výroby, kde se využije téměř 40 % z jeho celkové produkce. V současnosti se využívá škrob například na výrobu obalového papíru a lepenky, lepidel, sádrokartonových desek, je součástí doplňků výživy atd. V potravinářství se využívá nejčastěji v těchto oborech: ▫ mlékárenství ▫ pekařství ▫ konzervárenství 6

7 Pokus – Izolace škrobu z brambor Pomůcky: ▫ struhadlo, miska, cedník, sklenička, brambor Postup: ▫ oloupej brambor a nastrouhej ho na jemném struhadle do misky ▫ přilij trochu vody a promíchej ▫ směs přeceď a vymačkej přes cedník do skleničky ▫ kapalinu nech 10 minut stát a pak ji opatrně slij Pozorování: ▫ Na dně sklenice zůstane bílý prášek, což je škrob. 7

8 Literatura, zdroje informací http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0CC0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fdspace.knihovna.utb.cz%2Fbi tstream%2Fhandle%2F10563%2F9010%2Fchrvalov%25C3%25A1_2009_bp.pdf%3Fsequence%3D1&rct=j&q=v%C3%BDr oba%20%C5%A1krobu&ei=LMbSTcDuL4bRsgbhuaX_BQ&usg=AFQjCNEu9U2bzgPnRjGHqgT-UhF54AMdjQ&cad=rja http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/zfc/vyroby/obecne-o-vyrobach.htm http://referaty.atlas.sk/prakticke-pomocky/maturitne-otazky/47804/tema-c.-6:-vyroba-skrobu http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob http://www.btinternet.com/~martin.chaplin/hysta.html http://www.profimedia.sk/fotografie/psenicny-skrob-granule/0035237439/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Glucose http://www.caribbeanedu.com/kewl/science/science04d.asp http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotosynt%C3%A9za http://www.eko-farma.cz/obchod/index.php?action=item&id=118&prevaction=pricelist http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=61448&img_type=1 http://www.petrecycling.cz/PLA_Sidel.htm https://ssl9.chi.us.securedata.net/theheadnut.com/merchantmanager/index.php?products_id=823&sort=2a&page=4 http://www.plantsciences.ucdavis.edu/beckles/starch.html http://greatchem.en.alibaba.com/product/51496392-50112061/Drilling_Starch_Modified_Potato_Starch_.html http://www.nakupnipohotovost.cz/nakupnipohotovost/eshop/16-1-Peceni-konzervacni-pripravky/68-2-Prisady-na- peceni/5/1310-SKROB-AMYLON-250g http://www.zlacnene.sk/detail/dr-oetker-gustin-kukuricny-skrob-solamyl-zemiakovy-skrob/ http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0CCkQFjAD&url=http%3A%2F%2Fis.muni.cz%2Fth%2F84245% 2Fpedf_m%2FChemicke_pokusy_- _hrave_i_doma.doc&rct=j&q=Pokus%20%E2%80%93%20Izolace%20%C5%A1krobu%20z%20brambor&ei=- 8jSTeGQK8uLswbsq6W6CQ&usg=AFQjCNHgQPK0imK8qB8x6DanCchuUlmsIA&cad=rja 8 Vše dostupné online 17.5.2011


Stáhnout ppt "VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888."

Podobné prezentace


Reklamy Google