Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Sacharidy – polysacharidy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – stručná charakteristika, přehled zástupců polysacharidů, jejich vlastnosti a užití. Text (psaný černě) slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 SACHARIDY - CUKRY 2 Polysacharidy

3 POLYSACHARIDY vznikají spojením velkého počtu monosacharidových jednotek (až několika tisíců) obvykle se nerozpouští ve vodě, některé ve vodě jen bobtnají nemají sladkou chuť zásobní a stavební látky organismů

4 škrob bezbarvý prášek hlavním zdrojem škrobu jsou některé části rostlin bramborové hlízy mají až 20 %škrobu, obilná zrna 50 – 80 % škrobu Průmyslově se z něj vyrábí technická lepidla a glukóza.

5 Důkaz škrobu: Očištěnou bramborovou hlízu nastrouháme, protřepeme s 20 cm 3 vody a směs filtrujeme vymačkáním přes plátno. Filtrát protřepeme a nalijeme do 100 cm 3 vroucí vody. Po ochlazení vzniklého roztoku k němu přidáme několik kapek 1 % roztoku jodu. Reakcí vodného roztoku škrobu a jodu vzniká modrý roztok.

6 glykogen = živočišný škrob vv játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi ukládá se v játrech a ve svalech jako zásobní látka v případě potřeby se štěpí na jednoduchý cukr a krev ho odnáší na místa spotřeby

7 celulosa bílá pevná látka molekuly jsou tvořeny velkým počtem atomů Téměř čistou celulózu obsahují vlákna z oplodí bavlníku (bavlna), stonku lnu a konopí.

8 Asi 50% celulosy obsahuje dřevo stromů, ze kterého se také vyrábí. Celulosa je základní surovinou pro výrobu papíru „umělého hedvábí“ celofánu a dalších látek. výroba papíru http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co- dela-papir http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co- dela-papir

9 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN 80-85937-08-5 Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN 80-7168-727-8 http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19MgT4s – důkaz škrobu http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19MgT4s http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir - video výroba paíru http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google