Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."— Transkript prezentace:

1 Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193

2 Setí a sázení Ing. Pavel Bednář Modul č. 5 Technologie – zemědělská prvovýroba rostlinných produktů

3 Účel setí a sázení Rovnoměrně rozmístit osivo a sadbu tak, aby se zajistily vhodné podmínky pro růst rostlin. Osivo: -generativní část rostlin (zrno, semeno, plod) -se seje Sadba -vegetativní část rostlin (hlíza, kořen, cibule …) -se sází

4 Vlastnosti osiva a sadby a) Pravost: - vyjadřuje záruku, že osivo a sadba je tím, za co se pokládá b) Původ - uvádí oblast nebo lokalitu z níž dané osivo pochází - nutné znát tehdy, kdy je osivo z jiné oblasti

5 Vlastnosti osiva a sadby c) Vlhkost: - % obsah vody (nebezpečí zapaření) - určí se vlhkoměrem (obilniny = do 14 %) d) HTS - hmotnost tisíce semen - větší HTS = více zásobních látek v zrnu

6 Vlastnosti osiva a sadby e) Čistota: - % obsah čistého osiva (cca 98 – 99%) - zbytek jsou nečistoty a příměsi f) Klíčivost - vyjadřuje kolik % osiva nebo sadby vyklíčí - potřeba zajistit vodu, teplo a vzduch

7 Vlastnosti osiva a sadby g) UH (užitná hodnota): - kolik % osiva je čistého a přitom klíčivého - UH = (čistota x klíčivost) : 100 h) Objemová hmotnost - hmotnost 1 l osiva, čím vyšší = tím kvalitnější - také pro zjištění stavu zásob a inventury

8 Vlastnosti osiva a sadby i) Vyrovnanost: - číslo udávající stejný podíl velikosti - ovlivňuje kvalitu j) Zdravotní stav - barva, lesk, vůně, chuť, teplota, choroby … - nekvalitní = mokré, zatuchlé, tmavé, matné...

9 Způsoby setí a sázení a) Na široko: - ručně, rozmetadla, (výjimečně letecky) - trávy, mák b) Do řádků - rovnoměrné rozmístění po ploše - řádky úzké x středně široké x široké - pícniny, obiln., lusk., olejn., okop., zelenina…

10 Způsoby setí a sázení c) Zvláštní způsoby: - špetkové (do hnízd) = hrách, fazol, okurky - přesné (jednozrnkové) = cukrovka, kukuřice - křížové = zeleniny - hřebenové (vzniknou „hrůbky“) = brambory - setí do strniště = zelené hnojení

11 Vzorky osiv obr. 1 – vzorky osiv

12 Secí stroj obr. 2 – secí stroj

13 Seznam obrázků:  Obrázek č. 1: http://www.e-ventus.de/Home/Startseite/42l3/ (9.4.2012)http://www.e-ventus.de/Home/Startseite/42l3/  Obrázek č. 2: http://www.agriaffaires.cz/annonces.asp?trich=&page=1&urlr ub=seci%2Dstroje%E2%80%93jine&erreurSaisieRech= (9.4.2012) http://www.agriaffaires.cz/annonces.asp?trich=&page=1&urlr ub=seci%2Dstroje%E2%80%93jine&erreurSaisieRech


Stáhnout ppt "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."

Podobné prezentace


Reklamy Google