Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Bc. Lucie Ševčíková Datum: 25. 1. 2013 VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_22 Téma: vedlejší věty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Bc. Lucie Ševčíková Datum: 25. 1. 2013 VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_22 Téma: vedlejší věty."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Bc. Lucie Ševčíková Datum: 25. 1. 2013 VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_22 Téma: vedlejší věty časové 8. a 9. ročník Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.3068

2 Tento materiál slouží k pochopení a procvičení vedlejších časových vět a použití časových spojek a interpunkce. Součástí je i praktické cvičení. Interaktivní materiál je určen pro žáky 8. a 9. ročníku

3 VEDLEJŠÍ VĚTY ČASOVÉ

4 When he came home, he made himself some coffee. ( OBA ČASY JSOU MINULÉ – DĚJ V MINULOSTI) When he comes home, he makes himself some coffee. (OBA ČASY JSOU PŘÍTOMNÉ – DĚJ V PŘÍTOMNOSTI) When he comes home, he'll make himself some coffee. (MÍSTO BUDOUCÍHO ČASU JE VE VEDLEJŠÍ ČASOVÉ VĚTĚ NUTNÉ POUŽÍT PŘÍTOMNÝ ČAS)

5 Hlavní věta + vedlejší věta - čárka se nepíše He will make himself some coffee when he comes home. Vedlejší věta + hlavní věta – čárka se píše When he comes home, he will make himself some coffee.

6 WHEN WHEN - když, až When I was having a shower, the cat ate my dinner. WHILE WHILE – zatímco (před větami v průběhovém čase.) While I was skiing, I fell and broke my leg. BEFORE, AFTER BEFORE, AFTER - předtím než, poté co ( v jakém sledu se činnosti staly) Before I left home, I switched off the TV.

7 UNTIL - dokud ne UNTIL - dokud ne (je záporná a pojí se vždy s větou, kde je sloveso kladné) I won't leave until you tell me the truth. AS = jak tak AS = jak tak (= while) As she was talking to him, her phone rang. JUST AS, AS SOON AS JUST AS, AS SOON AS - jakmile, hned jak (oba děje hned po sobě) We'll go as soon as it stops raining.

8 We will stay here... you come. I'll come and see you... I have time.... you come tomorrow, I'll give you some chocolate. She will speak to you... you come in. I want to finish my work......... we go out. until after when as soon as when as soon as when after while before


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Bc. Lucie Ševčíková Datum: 25. 1. 2013 VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_22 Téma: vedlejší věty."

Podobné prezentace


Reklamy Google