Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably."— Transkript prezentace:

1 Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably won´t use / do / buy / have…. We definitely won´t use / do / buy / have….

2 Present tense after if, when, before, after, as soon as 1st conditional – reálné podmínkové věty (k něčemu dojde, jestli bude splněna nějaká podmínka) Ve vedlejší podmínkové větě nepoužíváme budoucí čas, ale čas přítomný. We'll stay in if it rains tomorrow. What will you do if the job interview doesn't work out? If I have time, we´ll go and see Sarah. We´ll go and see Sarah if I have time. When, after, before, as soon as When we get home, I´ll show you our new kitchen. I´ll phone you as soon as we arrive. After I graduate, I´ll take time off.

3 Used to - bejvávalo USED TO + infinitiv - vyjádření dějů a stavů, které v minulosti byly běžné a obvyklé (ale to se změnilo, dnes je tomu již jinak - dělával, chodíval, býval atd.) I used to live here. - kdysi jsem tu bydlel - býval to můj domov, ale nyní už ne. I used to go to school here. - Sem jsem chodíval do školy. I used to read sci-fi books, but now I only read detective books - kdysi to tak bývalo, dnes již ne. Otázka a zápor: pomocí DID: We didn't use to go on holiday abroad when I was a kid. - nejezdívali jsme. Where did you use to live when you were a kid?

4 Past continuous děj zrovna probíhal v určitý okamžik v minulosti děj probíhal právě v ten okamžik, kdy on dorazil (přerušení děje) mluvíme o dvou (či více) činnostech, které v daný okamžik probíhaly nezávisle na sobě WAS/WERE + -ING (např. he was waiting...) zdůrazňuje průběh či trvání děje


Stáhnout ppt "Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably."

Podobné prezentace


Reklamy Google