Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Typisches Essen Typické jídlo. ČESKÁ JÍDLA – TSCHECHISCHE ESSEN Svíčková – Lendenbraten mit Gemüsesoβe Slavnostní jídlo – festliches Essen Podává se s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Typisches Essen Typické jídlo. ČESKÁ JÍDLA – TSCHECHISCHE ESSEN Svíčková – Lendenbraten mit Gemüsesoβe Slavnostní jídlo – festliches Essen Podává se s."— Transkript prezentace:

1 Typisches Essen Typické jídlo

2 ČESKÁ JÍDLA – TSCHECHISCHE ESSEN Svíčková – Lendenbraten mit Gemüsesoβe Slavnostní jídlo – festliches Essen Podává se s knedlíkem. Es wird immer mit Knödeln serviert. Ovocné kynuté knedlíky – Germknödel  Nejčastěji se švestkami, mákem a cukrem.  Am öftesten mit Pflaumen, Mohn und Zucker.

3 Knedlo-vepřo-zelo Schweinebraten mit Knödeln und Kraut Smažený kapr s bramborovým salátem Gebratener Karpfen mit Kartoffelsalat Vánoce - Weihnachten

4 DEUTSCHES ESSEN – NĚMECKÉ JÍDLO Brezel – Preclík Laugengebäck – tvořeno ze slaného těsta Flammkuchen koláče z odpalovaného těsta

5 SCHWARZWÄLDER KIRSCHTORTE – TŘEŠŇOVÝ DORT KÖNIGSBERGER KLOPSE „KARBANÁTKY“ SPARGEL - CHŘEST

6 TYPICKÉ POKRMY PRO SPECIÁLNÍ PŘÍLEŽITOSTI BĚHEM ROKU

7 In Deutschland: Grüne Soße (grüne Kräuter etc.) Spargel Lammbraten Hasenbraten Schokoladenostereier und -hasen Kuchen in Form von Lämmern oder Hasen V Německu: Zelená omáčka ( ze zelených bylinek) Chřest Jehněčí pečeně Zaječí pečeně Čokoládová Velikonoční vajíčka a zajíčci Beránci nebo zajíčci

8 V Česku: Mazanec Beránek Přípitek – slivovice Bílá káva Kachna-knedlo-zelo In Tschechien: Osterbrot Kuchen in Form vom Lamm Trinkspruch- Sliwowitz (Pflaumenschnaps) weißer Kaffee Entenbraten mit Knödeln und Sauerkraut

9

10 In Deutschland: Vorspeise: Salat (z.B.: Tomaten, Avokado, Salatblätter und gebratene Garnelen) Gänsebraten/ Entenbraten (Apfel- oder Kastanienfüllung)/ Truthahn Beilage: Rotkraut und Kartoffeln/ Knödel Nachspeise: Süßspeise (z.B.: Yoghurt und Waldbeeren mit Eis oder Sahne) Weihnachtsstollen oder (selbstgebackene) Plätzchen am Nachmittag Getränke: Glühwein/ Punsch/ heißer Apfelsaft/ Bowle und Rotwein V Německu: Předkrm: salát (Např.: rajčata, avokádo, salát a smažené garnáty) Husí/kachní pečeně (S jablečnou/kaštanovou náplní)/ krocan Příloha: červené zelí a brambory/ knedlík Dezert: sladký pokrm (Např.: jogurt, lesní ovoce se zmrzlinou nebo se šlehačkou Štola nebo domácí koláčky na odpoledne Nápoje: svařené víno/ punč, horký jablečný džus/bowle a červené víno

11 V Česku: Polévka: Rybí polévka, Čočková polévka Hlavní jídlo: Kapr (nebo file) Příloha: Bramborový salát Vánočka, Štola,Vánoční cukroví Nápoje: Šampaňské víno celý den vlastně nejíme In Tschechien: Suppe: Fischsuppe, Linsensuppe Karpfen Beilage: Kartoffelsalat (Weihnachts)striezel, - stollen, Weihnachtsgebäck Getränke: Champagner Nach dem Frühstück wird bis zum Nachmittag gefastet

12

13 In Deutschland: Torte mit Kerzen Sekt zum Anstoßen Kindergeburtstag: einfaches Essen (z.B.: Pommes und Schnitzel), Cola und andere Limonaden größere Geburtstagsfeiern: große Eintöpfe und Suppen mit Fleisch/ Leberkäse oder Buffet, Bier, davor Bowle V Německu: Dort se svíčkami Sekt k přípitku Dětské narozeniny: jednoduché jídlo (např.: řízek s hranolami), cola a jiné limonády Větší narozeninové oslavy: husté polévky a polévky s masem/ játrový sýr nebo bufet, pivo, bowle

14 V Česku: Individuální Narozeninový dort Dětské/dospělé šampaňské Zákusky Hodně čokolády In Tschechien: Individuell Geburtstagstorte (Kinder-)Sekt/ Champagner Nachtisch Viel Schokolade

15

16

17 vyrábí se z ječného či pšeničného sladu, chmele, vody a kvasnic gemacht aus Weizen- oder Gerstenmalz, Hopfen, Wasser und Hefe

18 Produkce v ČR: 18,5 mil. hl Produkce v Německu: 98, mil. hl Spotřeba na 1 osobu v ČR: 159l Spotřeba na 1 osobu v Německu: 110l Pivovary v ČR: 148 Pivovary v Německu:1280 Produktion in DE: 98, mil. hl Produktion in CZ: 18,5mil. hl Verbrauch pro Kopf in CZ: 159l Verbrauch pro Kopf in DE: 110l Brauereien in CZ: 148 Brauereien in DE: 1280

19 Pivo plzeňského typu nejznámější české pivo první světlý spodně kvašený ležák na světě poprvé uvařeno v Plzni roku 1842 kolem 4,5% alkoholu Pils bekanntestes CZ Bier erstes helles untergäriges Lagerbier auf der Welt erstmals gebraut in Pilsen 1842 etwa 4,5% Alkoholgehalt

20 Světlé pivo slabší než plzeňské pivo 70% české spotřeby připadá na světlé pivo kolem 3 – 4% Alkoholu Helles bier geringerer Alkoholgehalt macht 70% des Gesammtverbrauches in CZ aus etwa 3-4% Alkoholgehalt

21 Altbier tmavé svrchně kvašené pivo kombinace chuti německého ležáku a anglického Ale kolem 4,7% alkoholu Altbier dunkle obergärige Biersorte hat eine Geschmackskombination aus deutschem Lagerbier und englischem Ale etwa 4,7% Alkoholgehalt

22 Pšeni č né pivo nejméně 1/3 pšeničného sladu světlá barva, ovocná vůně, nasládlá chuť kolem 5% alkoholu Weizenbier mindestens ein Drittel Weizenmalz helle Farbe, fruchtiges Aroma, ist süß etwa 5% Alkoholgehalt

23 Sv ě tlé pivo světlé pivo – silnější než české přes 5% alkoholu Helles stärker als tschechisches Helles mehr als 5% Alkoholgehalt

24 CZ slabší pivo málo druhů geringerer Alkoholgehalt weniger Sorten DE silná piva mnoho různých druhů höherer Alkoholgehalt mehr Sorten don´t drink and drive

25


Stáhnout ppt "Typisches Essen Typické jídlo. ČESKÁ JÍDLA – TSCHECHISCHE ESSEN Svíčková – Lendenbraten mit Gemüsesoβe Slavnostní jídlo – festliches Essen Podává se s."

Podobné prezentace


Reklamy Google