Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská Technika služeb cestovního ruchu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská Technika služeb cestovního ruchu."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská Technika služeb cestovního ruchu

2  Sektor služeb  Nauka o vztahu kultury a potravy  Spjata s cestovním ruchem - prezentace dané lokality  Gastro-turistika  Ekonomicky společenská věda  Původem z l´art culinaire  Oceňování podle hvězdiček  Michelin

3  Příprava jídel a jejich konzumace  Cílem gastronomie: z konzumace učinit společenský akt a připravit chutné syté jídlo  Důležité aspekty - chuť jídla - vůně jídla - vzhled jídla - prostředí podávání - ideový podtext

4  Důležité je uspořádání a prezentace na talíři  Cílem: uspokojit všechny smysly  Doporučit vhodné nápoje, přizpůsobit prostředí  Fine dinning - nejvyšší nabídková forma zážitkové gastronomie, v luxusním prostředí, největší speciality a exotická jídla

5  Tradiční jídla dané země  Základem francouzská kuchyně  Teritoriální a národnostní členění  Důležité místní zvyky a náboženství

6  Střední Evropa - ČR, Maďarsko, Německo, Polsko  Severní Evropa - Švédsko, Finsko, Norsko, Island  Západní Evropa - Belgie, Francie, Itálie, Španělsko  Anglická kuchyně - Spojené království Velké Británie, USA, Kanada, Austrálie, Dánsko, Holandsko  Rusko a Ukrajina  Poloorientální kuchyně - Arabské země, Turecko, Bulharsko, Malá Asie, Jižní Amerika  Orientální kuchyně - Čína, Japonsko, Indonésie

7  Základní suroviny - hovězí a jehněčí maso, rýže s praženými nudlemi, brambory  Pita chléb  Kebab  Mátový čaj a arabská aromatická káva  Šíša  Alkohol ve většině arabských států nepijí  Nedbalá hygiena a stolování  Příklady jídel: Humus, Fool, Muchie

8  Spjata s britskými koloniemi  Vyhýbá se silným chutím a složitým omáčkám  Tradiční pokrmy - pečené a dušené maso, vařená zelenina, mořské ryby, klobásky, Fish and chips  Ovlivněna indickou kuchyní - nejoblíbenější jídlo ve Velké Británii = Chicken tikka masala

9  Čaj o páté, tearooms  Fish and chips  Black and white pudding  Anglická snídaně (slanina, vejce, toasty, fazole)

10  Spíše nezdravá  Spjata s německou a rakouskou kuchyní  Češi jedí hekticky a ve velkém množství  Základní suroviny- luštěniny, obilí, brambory a maso  Specialita české kuchyně - knedlíky

11  Rozlišení dle regionů (např. Krkonoše)  Světovou jedničkou - české pivo( Pilsner Urquell, Budějovický Budvar)  Becherovka, Fernet  Nejznámější česká jídla:  Knedlo zelo vepřo  Svíčková  Bramborák  Kachna  Kapr na modro

12


Stáhnout ppt "Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská Technika služeb cestovního ruchu."

Podobné prezentace


Reklamy Google