Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská"— Transkript prezentace:

1 Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Technika služeb cestovního ruchu Gastronomie Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská

2 Gastronomie Sektor služeb Nauka o vztahu kultury a potravy
Spjata s cestovním ruchem - prezentace dané lokality Gastro-turistika Ekonomicky společenská věda Původem z l´art culinaire Oceňování podle hvězdiček Michelin

3 Gastronomie Příprava jídel a jejich konzumace
Cílem gastronomie: z konzumace učinit společenský akt a připravit chutné syté jídlo Důležité aspekty - chuť jídla - vůně jídla - vzhled jídla - prostředí podávání - ideový podtext

4 Zážitková gastronomie
Důležité je uspořádání a prezentace na talíři Cílem: uspokojit všechny smysly Doporučit vhodné nápoje, přizpůsobit prostředí Fine dinning - nejvyšší nabídková forma zážitkové gastronomie, v luxusním prostředí, největší speciality a exotická jídla

5 Světová gastronomie Tradiční jídla dané země
Základem francouzská kuchyně Teritoriální a národnostní členění Důležité místní zvyky a náboženství

6 Oblasti světové gastronomie
Střední Evropa - ČR, Maďarsko, Německo, Polsko Severní Evropa - Švédsko, Finsko, Norsko, Island Západní Evropa - Belgie, Francie, Itálie, Španělsko Anglická kuchyně - Spojené království Velké Británie, USA, Kanada, Austrálie, Dánsko, Holandsko Rusko a Ukrajina Poloorientální kuchyně - Arabské země, Turecko, Bulharsko, Malá Asie, Jižní Amerika Orientální kuchyně - Čína, Japonsko, Indonésie

7 Poloorientální kuchyně
Základní suroviny - hovězí a jehněčí maso, rýže s praženými nudlemi, brambory Pita chléb Kebab Mátový čaj a arabská aromatická káva Šíša Alkohol ve většině arabských států nepijí Nedbalá hygiena a stolování Příklady jídel: Humus, Fool, Muchie

8 Anglická kuchyně Spjata s britskými koloniemi
Vyhýbá se silným chutím a složitým omáčkám Tradiční pokrmy - pečené a dušené maso, vařená zelenina, mořské ryby, klobásky, Fish and chips Ovlivněna indickou kuchyní - nejoblíbenější jídlo ve Velké Británii = Chicken tikka masala

9 ANGLICKÁ KUCHYNĚ Čaj o páté, tearooms Fish and chips
Black and white pudding Anglická snídaně (slanina, vejce, toasty, fazole)

10 Národní kuchyně Spíše nezdravá Spjata s německou a rakouskou kuchyní
Češi jedí hekticky a ve velkém množství Základní suroviny- luštěniny, obilí, brambory a maso Specialita české kuchyně - knedlíky

11 Národní kuchyně Rozlišení dle regionů (např. Krkonoše)
Světovou jedničkou - české pivo( Pilsner Urquell, Budějovický Budvar) Becherovka, Fernet Nejznámější česká jídla: Knedlo zelo vepřo Svíčková Bramborák Kachna Kapr na modro

12 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská"

Podobné prezentace


Reklamy Google