Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BEZMASÉ POKRMY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BEZMASÉ POKRMY"— Transkript prezentace:

1

2 BEZMASÉ POKRMY

3 VÝZNAM bezmasých pokrmů snižují spotřebu masa ve stravě Obohacují vitamíny, minerální látky hlavně u zeleninových, luštěninových, obilných pokrmů zpestřují jídelníček jsou lehce stravitelné někdy je zde časová úspora oblíbená je možnost kombinace různých potravin

4 PODÁVÁNÍ Bezmasé pokrmy mají své místo na jídelníčku dětí a nemocných. Proto se v posledních letech zvyšuje význam BP ve všech gastronomických zařízeních. ní&tbs

5 ROZDĚLENÍ bezmasých pokrmů Bezmasé pokrmy rozdělujeme: podle chuti podle základní suroviny

6 PODLE CHUTI Podle chuti rozdělujeme na: sladké a slané.

7 PODLE základní suroviny Podle základní suroviny dělíme na pokrmy: z brambor, těstovin, rýže, krup, zeleniny, hub, luštěnin, ze sýrů, tvarohu, vajec.

8 SLADKÉ bezmasé pokrmy Z bramborového těsta knedlíky, šišky, plněné taštičky, plněné knedlíky. aštičky&tb

9 DALŠÍ druhy sladkých pokrmů Z rýže = rýžová kaše, rýžový nákyp. Z těstovin = nudle s Doplňte : t……., m…., opraženou s…….. h….. Z kynutého těsta = knedlíky s povidly, ovocné knedlíky, Z tvarohového těsta = tvarohové knedlíky s ovocem

10 SLANÉ bezmasé pokrmy Z brambor - doplňte názvy pokrmů: B……… g…. (vařené brambory na kostky) B…….. (bramborové těsto ze syrových brambor) Z……. r….. (dušená rýže + lečo) K k……… (upravená kapusta, obalená a smažená)

11 DALŠÍ druhy slaných pokrmů Z hub = houbový guláš, houbová omeleta, karbanátky, Ze zeleniny = vařený chřest, květák, brokolice, Z luštěnin = čočka na kyselo se sázeným vejcem hrách s kysaným zelím,hrachová kaše, s cibulkou, šoulet s kysaným zelím

12 ÚKOLY Podle surovin napište správný název bezmasého pokrmu a jeho technologický postup. Rýže, mléko, sůl, máslo, cukr, kakao. ………………………….. ………………………………………………………………………………………..

13 ZDROJE office.microsoft.com office.microsoft.com https://www.google.cz/search?hl=cs&q=gastronomická%20zařízení&tbs ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce:technologie : učebnice pro odborná učiliště.3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.)ISBN


Stáhnout ppt "BEZMASÉ POKRMY"

Podobné prezentace


Reklamy Google